Tiedotteet

Kyläyhdistys pyytää perusteltuja mielipiteitä suunnitellusta kaivoksesta

Kyläyhdistys haluaa saada mahdollisimman kattavan tiedon kyläläisten mielipiteistä kaivoksen mahdollisesta tulemisesta. Tarvitaan tietoa siitä, mitä mieltä kylän väki kaivoksesta on, jotta saadaan selville millä kannalla kyläyhdistys kylän = kyläläisten edustajana kaivoksesta tulee olemaan.

Pyydämme teitä siis kirjoittamaan vapaamuotoisesti ja (halutessanne) nimettömästi mielipiteenne kaivoksesta perusteluin. Esimerkiksi: jos koette kaivoksen uhkaksi; millä tavalla ja miksi. Mitä hyötyä koette kaivoksesta olevan, perustelut. Haluatteko/ettekö halua kaivoksen toteutuvan, perustelut ym.

Taustatiedoksi pyydämme kertomaan oletko/oletteko kylän vakituinen asukas vai mökkiläinen sekä ammatti/työ yleisesti kuvattuna (esim yrittäjä, eläkeläinen, kunnan työntekijä...)

Sana on vapaa eli kirjoittakaa mielipiteet paperille ja tuokaa se Jounin Kaupalle kyläyhdistyksen ilmoitustaulun luona olevaan lukittuun postilaatikkoon, Alkoa vastapäätä. Jokainen vastaus on arvokas!

Tulossa on mm. kaivosseminaari ja uusia kaivosselvityksiä, joten toivomme vastauksia mahdollisimman pikaisesti! Ja runsaasti!!

Kiitos!

Äkäslompolon kyläyhdistyksen hallitus

 ===================

Äkäslompoloon on tuotu maaliskuussa 2011 koirien jätöksiä varten erityisiä roskapönttöjä (kuva alempana). Nyt kukaan ei enää jätä koirien jätöksiä keräämättä. Pidä aina kaikkien ulkoiluttamistakkien taskuissa varalta pieniä kakkapusseja (mielellään vihreitä ekomalleja). Sitten käsi pussiin, poimi kakka, vedä pussi nurinpäin ja laita solmuun. Pussukka sitten kotiroskikseen taikka koirien peltipönttöön.

Jätökset kerätään pois kaikkialta eli kaduilta, jalkakäytäviltä, koiraladuilta, ulkoilureiteiltä tai omalta polultasi. Koko Äkäslompolo ja sen ympäristö on hoidettua aluetta!  Ei ole mukava astua jätökseen talvella taikka kesällä ja kasat ovat vastenmielisiä. Pidä uusi pussukka näkyvillä ulkoiluttamishihnassa, jotta sinun tiedetään olevan kunnon kansalainen.

Liity myös "Jätös-päivässä" ryhmään ja kerää tyhmien ihmisten jättämät koirajätökset roskikseen yhdessä roskien kanssa. Talvella pissat voi maisemoida potkimalla lunta niiden päälle.

Paska juttu, että niin moni toimii vastoin asiallisia tapoja.

 

Koirien jätökset

Huomioikaa Äkäslompolon alueella koiria ulkoiluttaessa, että keräätte koiranne jätökset mukananne olevaan pussukkaan ja vietäväksi roskiin Järjestyslain 14 § mukaisesti.  

14 §
Koirakuri

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

 

Alakuvassa kahden koiran ulkoiluttajan mallisuoritus kotiinpaluusta:

- img_1272.jpg

 

- img_7939.jpg

Äkäslompoloon asennettuja uusia koirajätöspönttöjä

=========

Moottorikelkkailusta

Oheisena sunnuntaina 15.11.2009 Pohjolan Sanomissa ollut Peräpohjolan poliisilaitoksen ylikonstaapeli Arto Heikkilän kirjoitus. Kirjoituksessa otetaan hyvin ja selkeästi kantaa myös Äkäslompolossa keskustelua aiheuttaneeseen moottorikelkkailuun ja siihen liittyvään valvontaa tulevana talvena.

Vesa Pantsar
Äkäslompolon kyläyhdistys

---------------------------------------------------

Arto Heikkilä
ylikonstaapeli
Peräpohjolan poliisilaitos:

"Kelkan kuljettamiseen alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena pätee samat säännöt kuin autojen kanssa ja "käryn käydessä" oikeus myös autolla ajamiseen lakkaa.

Moottorikelkkailun säännöt aika palauttaa mieleen.
Nyt on jälleen se "odotusten aika" - lapset odottavat ystäväänsä Joulupukkia ja "vähän isommat lapset" lumipeitteen ilmestymistä päästäkseen ajamaan moottorikelkoilla kesän jälkeen.
Kauden alkajaisiksi on syytä kerrata taas jotakin kelkkailuun liittyviä sääntöjä, jotta kelkkailu saadaan hoidettua ilman ylimääräisiä ja täysin tarpeettomia kustannuksia - kaluston rikkoontumisia ja sakkoja.
Moottorikelkka on maastoajoneuvo, joka on tarkoitettu käytettäväksi pääasiassa maastossa. Maastossa ajamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Maastoon on lisäksi perustettu moottorikelkkareittejä ja moottorikelkan kuljettamiseen tarkoitettuja uria. Urat ja reitit on suunniteltu yhdessä maanomistajien kanssa, jotta kelkkailun aiheuttamat vahingot ja haitat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.


Tietyissä laissa mainituissa poikkeuksissa kelkkaa saa tilapäisesti käyttää myös tiellä. Tällöin on pyrittävä käyttämään tien auraamatonta aluetta eikä kevyenliikenteen väyliä. Myös tankkaaminen on sallittua käyttömaaston välittömästä läheisyydestä. Edelleenkään suoraa kotipihalta ei ole mahdollista lähteä laillisesti kelkkailemaan, mikäli koti ei ole kelkkareitin varressa.
Äkäslompolon alueella virisi viime kaudella keskustelu kelkkojen tankkauksista Helukan alueelta sekä kevyenliikenteen väylän käytöstä. Helukan alueelta ei ole mahdollista laillisesti ajaa suoraan kelkalla kylälle tankkaamaan. Sivulantielle päättyvältä kelkkareitiltä tankkaus onnistuu, kun käyttää siirtymiseen tien auraamatonta aluetta ja noudattaa tarpeellista varovaisuutta. Äkäslompolon puoleiselta laskettelurinteeltä ei myöskään voi ajaa kelkalla laillisesti kylän keskustaan. Äkäslompolojärven jäällä kelkkailu on kielletty Ympäristökeskuksen päätöksellä. Tulevalla kaudella tulemme seuraamaan kelkkailua kyseisillä alueilla ja puutumme rikkomuksiin "tehokkailla lain sallimilla ja tarkoituksenmukaisilla menetelmillä".
Maastossa ja urilla ajamiseen tarvitaan vähintään 15 vuoden ikä, mutta moottorikelkkareitillä edellytyksenä on vähintään T-luokan ajokortti. Korttivaatimus on myös, jos joudutaan ylittämään tie. Mopokortti ei siis riitä moottorikelkan kuljettamiseen moottorikelkkareitillä.


Maastossa ja moottorikelkkareitillä on 60 km/h nopeusrajoitus ja jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h.
Poliisi valvoo tulevallakin kaudella nopeusrajoituksien noudattamista ja moottorikelkkareitillä tapahtuvasta huomattavasta ylinopeudesta poliisi määrää väliaikaisen ajokiellon, jolloin ajo-oikeus päättyy muidenkin ajokorttia vaativien kulkupelien osalta.
Mikäli kelkassa vedetään reessä ihmisiä on yhdistelmän nopeusrajoitus 40 km/h ja myös reessä matkustavilla on oltava suojakypärät päässä, mikäli reki ei ole katettu. Mahdollisen tien ylityksen ajaksi reestä on noustava pois.
Jos herkeää nautiskelemaan päihdyttäviä aineita ei kelkan sarviin ole asiaa. Kelkan kuljettamiseen alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena pätee samat säännöt autojen kanssa ja "käryn käydessä" oikeus myös autolla ajamiseen lakkaa. Pahimmissa tapauksissa ajo-oikeuden menetys saatata viedä myös työpaikan, jos työn luonne vaatii auton käyttöä päivittäin.


Kelkka täytyy olla rekisterissä ja rekisterikilvet kiinnitettynä sekä kysyttäessä on esitettävä kelkan rekisteriote valvontaviranomaiselle. Peräpohjolan poliisilaitos tulee suorittamaan maastoliikennevalvontaa alueellaan itsenäisesti sekä yhdessä Liikkuvan poliisin, Rajavartioston, Merivartioston sekä Metsähallituksen kanssa. Valvontaa suoritetaan tasapuolisesti sekä samojen kriteereiden pohjalta koko poliisilaitoksemme alueella Simosta Kilpisjärvelle.
Valvonta tullaan kohdistamaan pääasiassa tunturikeskusten sekä taajamien alueelle, jossa suurin kelkkaliikenne on. Tarvittaessa valvontaa kohdistetaan myös muualle tarpeen ja asukkailta saadun palautteen perusteella.
Kelkkakausi menee sopuisasti ilman ristiriitoja, kun otamme huomioon muut luonnossa liikkujat. Uskoisin kaikille ulkoileville löytyvän riittävästi tilaa ja rauhaa harrastustensa parissa ja toivonkin kaikille nautinnollisia ja turvallisia hetkiä luonnon helmassa moottorikelkan sarvissa tai ilman!"