Perheuutisia

Syntyneitä, nimensaaneita, syntymäpäiviä, opiskelupaikkoja, suoritettuja tutkintoja, kihloissa, vihkimiset, häät, kylään muuttaneet jne.

- img_0763k.jpg

Toivomme, että ilmoitat tässä perheuutisesi (tai lähetä vihje). Lähetä tieto Palaute-palkin kautta lisättäväksi sivulle. Tarvittaessa autamme tekstin luomisessa. Kalervo Niskakoski tulee mielellään ottamaan valokuvan uuden jäsenen perheestä taikka muista sankareista. Ja kaikki tämä tarjotaan  veloituksetta!

============================================================================

- img_0533.jpg

Huhti-toukokuun ajan Äkäslompolon nuorin asukas oli 4.4.2011 syntynyt Biret Maria Lipponen. Vanhemmat ovat Minna Savolainen ja Mikko Lipponen. Minnan äiti on nimeltään Priitta-Kaarina ja siitä osa vauvan nimi-ideasta tulee.

Tämän näköinen jysäys kävi Mikossa, kun hän näki Minnan ensikertaa ollessaan Selvän Pyyn terassilla. Jysäyksestä selviämiseen meni niin monta hetkeä, että Minna ehti mennä ohi. Mikko ajeli ympäri tunturia ja löysi Minnan viimein Ylläsjärven puolelta koulutusmatkalta. Mikko tarttui heti  kiinni kuin hauki kolmen koukun Rapalaan.

- img_0520.jpg

-

Isän sylissä hymyilevän Biretin tärkeät mitat olivat 49 cm ja 3280 g. Pikku neidillä on jo ensimmäinen koru mekossaan.

- img_0548.jpg

 -

Biret on mahdottoman tyytyväinen elämäänsä ja nukkuu kohta ylipitkiä öitä. Kun hoitajina ovat äiti, isä ja Seija-mummi, niin peruspalikat ovat kohdallaan.

- img_0559.jpg

-

- img_0537.jpg

Minna on äidin puolelta saamelaista sukujuurta. Lapsuuden hän asui Lemmenjoella ja myöhemmin Inarissa. Äitiysloman jälkeistä työelämää Minna miettii Jounin kaupalla olevan Cafe Roudan pyörittämisen ja oman kampaaja-ammatin välillä.

- img_0544.jpg

Mikko avaa syyskuussa entisen Wanhan Jounin lahjatavaraliikkeen tiloissa toimivan ruokaravintolan. Toiminta alkaa lounasruualla ja laajenee myöhemmin à la carte -ravintolaksi. Paikan työnimenä on kIRSI eli Cafe Roudan sisko. Teemana tulee olemaan lähiruoka ja tavoite on saada 80 % raaka-aineista kylältä tai läheltä.

 

- img_0546.jpg

Pariskunta rakentaa Helukkaan omaa taloa ja siinä touhussa askaretta riittää molemmille aina yöhön saakka. Pusi!

P,S. Ei tämäkään liitto kestänyt. Minna lähti takaisin Saamen maalle ja Mikko jäi Äkäslompoloon pitämään krouviaan.

======================================================================

- img_6409k.jpg

TV:stä tuttu Jouni Talvinen on muuttanut vuoden 2011 alkupuolella Äkäslompoloon ja tekee nyt diilejä ja kehittämistyötä nimikkokaupassaan Jounissa.

Kyläyhdistys toivottaa Jounin sydämellisesti tervetulleeksi!

==================================================================

- img_4261a.jpg

Satu Rengon ja Kimmo Kaulasen 28.7.2010 syntynyt poika Lenni Harald Kaulanen ristiäisissään 3.10. Äkäslompolon kappelissa.

 - img_4311.jpg

Nuoripari esikoisensa kanssa, joka saatuaan kuivat vaipat oli taas tyytyväinen elämäänsä. Perheen kotimatka kappelista on lyhyt eli vain tien yli Äkäslompolojärven rantaan. Sadulla ja Kimmolla on molemmilla hyvät koulutukset ja työkokemukset. Kimmo on palannut Äkäslompoloon ja tekee kotoaan etelään tietoteknistä etätyötä. Toimiva esimerkki työmuodosta, johon useammalla lappilaisella nuorella toivoisi olevan mahdollisuus jatkossa.

- img_4295.jpg

Nuoren Lennin isoisä Kauno Kaulanen on jo kolminkertainen ukki. Tässä Kauno tyttärensä Marran tytön Saimi Poutasen kanssa.

- img_4226.jpg

Kaunon vanhemmat Irma ja Aatos Kaulanen.

 - img_4316.jpg

Neljän polven miessuora on hyvin harvinainen kuva. Vasemmalla Aatos Kaulanen, hänen poikansa Kauno, Kaunon poika Kimmo ja Kimmon vasta nimen saanut  poika Lenni Harald Kaulanen.

 

====================================================

- img_3808.jpg

Äkäslompolon ja Kuopan uusin asukas on 10.8.2010 syntynyt Pieta Hilja Maleena Pöppönen. Tässä Pieta äiti Anne Pantsun sylissä 20.9.2010.

- img_3825.jpg

Pieta on hyvin tyytyväinen elämäänsä ja nukkuu jo pitkiä yöunia. Ruokailun merkityksestä Pieta kyllä osaa muistuttaa. Tässä hän ottaa rennosti nokoset kesken kuvauksen.

 

- img_3828.jpg

Anne ja puoliso Arto Pöppönen ovat molemmat muuttaneet Äkäslompoloon muutama vuosi sitten. Yleisluonnehdinta voisi olla matkailun parissa elävä liikunnallinen perhe. Anne ja Iida osallistuvat myös tosi ahkerasti erilaisiin tapahtumiin.

Iida 3 v. ja isä Arto. Iida aprikoi vieläkin vähän outoa kuvaajaa. Mustikin on haettu turvaksi sohvalle.

- img_3836a.jpg

-

- img_3840.jpg

Hetken kuluttua Iida oli jälleen oma itsensä ja alkoi peuhata isän kanssa.

=======================================

- img_1275a-helli.jpg

Helli Äkäslompolo

Äkäslompolon kylä onnittelee 18.3.2010 sopevat 80 vuotta täyttänyttä Helli Äkäslompoloa.

(kuva Heli Kaulanen)

Kylän lisäksi lähionnittelijoita ovat kolme lasta, joista kaksi eli Kirsi ja Pekka asuvat kylällä. Lapsenlapsia kylällä on neljä eli suku jatkuu täällä. Hellin mies Heimo Äkäslompolo on kuollut ja Helli elää leskenä. Tornion Aapajoelta Äkäslompoloon muuttanut Helli muistelee Rantalan talon matkailumajoituksia.

Helli on muutenkin tällä hetkellä esillä julkisuudessa. Juuri ilmestyneessä Ylläksen kirjassa hän toimii sivuilla 72 ja 73 tyylikkäänä mannekiininä. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

- img_5867a.jpg

Kylän nuorin asukas (12.3.2010)

Helukan Metsävalontiellä asuville Maria ja Teemu Haavistolle syntyi tyttö 22.2.2010. Tärkeät mitat olivat 3510 gr ja 51 cm. Suloinen neiti on ehtinyt jo käydä ottamassa kampauksen.

- img_5874a.jpg

Teemu on muuttanut Äkäslompoloon 2001 ja Maria 2004. Molemmat ovat Etelä-Suomesta tulleita ja Lompolossa viehättää kunnon talvi ja hiihtomahdollisuudet. Isoveli Niklas osallistui jo Riemuliiterin hiihtokilpailuun. (kuvat Kalervo Niskakoski)