- img_0938.jpg

Tässä kuvassa vanha kohtaa uutta. Heinää laitetaan kuivumaan sauralle eli haasiolle. Poikittaiset rautalangat on jo vaihdettu muovinaruihin. Hevosen on korvannut mönkijä peräkärryineen. Peltotievantie heinäkuussa 2007.

 

Kylään voit tutustua vasemmalla olevista palkeista.

 

Kauno Kaulasen johdanto Äkäslompolosta:

Seitsemän tunturin ympäröimä Äkäslompolo sijaitsee Kolarin kunnan pohjoiskolkassa, Kittilän ja Muonion rajalla.

Äkäs-sana on vanhaa  lapinkieltä ja viittaa peuranpyyntiaitaan, lompolo on joen laajentuma.

Kylässä on ollut kiinteää asutusta 1700-luvulta lähtien.

  ”Äkäslompoloa, yhdeksän tunturin välistä pikkujärveä, josta vain kolme aukkoa vie muuhun maailmaan, piti Mämmilän ukko Martin Pietari kalavetenään, ja oli hänellä kalakenttänsä Autioniemessä, lompolon pohjoisrannalla, mutta sitten tuli Jarhoisten Taneli (Daniel Äkäslompolo1748), teki talon järven rannalle ja valtasi Pietarin kala-apajat” (Samuli Paulaharju. Lapin muisteluksia v.1920)

Sitä ennen Äkäslompolo on ollut metsäsaamelaisten kalastus- ja peuranpyyntialue. Maastosta löytyy vieläkin merkkejä vanhoista peurakuopista ja kotapohjista.

Matkailu pääelinkeino

Äkäslompolo on matkailukylä, jonka kauniit tunturimaisemat etelän matkailijat löysivät jo 1930-luvun lopulla. Siitä eteenpäin matkailun kehitys on ollut nousujohteista aina näihin päiviin asti.

Ylläs hallitsee maisemaa ja on maanlaajuisesti tunnettu laskettelu- ja hiihtokeskus.

Kylän itälaidalta alkaa laaja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto; tunturimaastossa on laaja latuverkosto ja mahdollisuus myös lumikenkä- ja patikkaretkiin.

Kehittyvä kylä

Matkailun ansiosta kylän asukasluku on kasvanut ja nuorentunut. Paluumuuttajien ja uusien nuorien perheiden ansiosta kylän koulun tulevaisuus on turvattu. Kylässä on virkeästi toimiva kyläyhdistys.

Kylän perustamisvuosi: Ensimmäinen asukas v. 1748

Asukkaita:          n.500

Sijaintikunta:      Kolari