Kylän elinkeinoista

- img_3447.jpg

Muutama pieni pelto muistuttaa vielä entisistä elinkeinoista. Heinät on laitettu kuivumista varten seipäille, joita kutsuttiin myös nimellä tuuttero (Tiurajärventie 2006) . Äkäslompolo oli 1960-luvulle asti tavallinen Lapin kylä. Taloissa oli karjaa, viljeltiin pieniä peltoja, hoidettiin poroja ja käytiin metsätöissä. Muuttoliike kylästä pois opiskelun ja työpaikan vuoksi oli normaali nuorten kohtalo. Kaivostoiminta ja kalkkitehdas tarjosivat töitä lyhyen ajan. Yllästunturin ja matkailun ansiosta kylä on täysin muuttunut. Yhtään navettaa kylässä ei enää ole. Eläimiä voi tavata Konijänkän kotieläinpuistossa, mutta muutoin valikoima rajoittuu kissoihin ja koiriin. Pari taloutta työskentelee laajemmin porotaloudessa. Muu väki elää pääosin matkailusta. Pienempiä perheyrityksiä on lukuisia ja muutama, jossa on palkattuja työntekijöitä muutamasta kymmeneen.

- img_2486.jpg

Matkailusta tuli pian tärkeä tulonlähde. Jotta turisteille voitiin tarjota hyvää ruokaa, niin Keski-Kaulasessa järjestettiin kutsutun opettajan voimin keittokurssit. Takarivistä alkaen Helmi Ylläsjärvi, Aino Joensuu, Hilda Salmijärvi, opettaja Muittari, Fredrika Kaulanen, Amanda Äkäslompolo ja turisteja Riihimäeltä. Edessä Annikki Friman, Veera Palomaa, Sirkka Äkäslompolo, Eila Pietikäinen, Aino Kaulanen ja opettaja. Edessä kuopus Lauri Kaulanen.

 

- img_0902.jpg

Kylän kaksi suurinta työnantajaa ovat Lapland Hotels ja Jounin kauppa. Lapland Hotels Oy:n hotellit Ylläksellä, LH Ylläskaltio ja LH Äkäshotelli eli Pirtukirkko (Kuva yllä) ovat osa Äkäslompolon suurinta työnantajaa. Samaan yritykseen kuuluvat myös Lapland Safaris Oy, Y1 ja Ylläs-Ski Oy (laskettelukeskus). Työpaikkoja on noin 20 ja sesonkina parisataa.

Äkäshotelli perustettiin vuonna 1974 Äkäsmotelli Oy:n nimellä. Huoneita oli alussa 22 ja niiden lukumäärä tuplattiin 1979. Vuonna 2010 vuodepaikkoja on ilman lisävuoteita hotelleissa ja niiden mökeissä yhteensä 600.     

- img_2916.jpg

Valmistumisen jälkeen Äkäshotelli herätti suurta kiinnostusta paitsi turisteissa, niin myös kylän asukkaissa.

   

- img_4689.jpg 

Suomen suurimmassa K-marketissa Jounin kaupassa on sesonkina 35 työntekijää ja 22 hiljaisena aikana. Jounin kauppaan liittyvässä kehittyvässä Kauppakeskuksessa on työpaikkoja suunnilleen sama määrä.  

 

- yrjo-ja-ahti.jpg

Metsähallitus tarjosi lyhyen hakkuuajan työtä kylälle. Sen jälkeen MH:n työpaikkoja on ollut harvassa. Tässä oikealla valvoja Ahti Tolonen yhdessä aluemetsänhoitaja Yrjö Hämäläisen kanssa Ylläksellä 1970-luvulla.

- valvonta.jpg

Ei ollut Ahdin valvontatyö helppoa lumikelkkansa kanssa. Umpihangessa ja syvässä lumessa ei kokenutkaan kelkkailija selviä ilman pieniä haavereita ja lapion käyttöä. Tässä näyte Ahdin ja Jouni Kaulasen kalaretkeltä.