Äkäslompoloon liittyviä lauluja

 KYLÄLAULUJA


Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä on Toukolan poikien tekemä laulu Jukolan veljeksistä: ”Tähtiä kuin Otavassa, poikia on Jukolassa, laiskanpulskeja jallii….”. Samanlaisia lauluja on tehty monilla kylillä ja Äkäslompolosta löytyy ainakin alla oleva säkeistöpari. Tatu Friman muisteli sen ja Markku Kurkkiolla oli samat sanat mielessä. Tunteeko kukaan tähän lisäsäkeistöjä? Tiedättekö muita aiheeseen liittyviä lauluja tai runoja? Reino Helismaan Laulu Äkäslompolosta on jo talletettu äkäslompolo.fi:n sivulle kohtaan Kylästä, Kylän lauluja.


Alla olevan laulun teki Einari Friman, jota talon nimen perusteella kutsuttiin Puttosen Einariksi. Einari oli laulumiehiä ja muutenkin hyvä suustaan. Yksi hänen kutsunimiään oli Riskurannan pastori Äkäsjokisuun mukaan. Einarilla oli paljon lapsia ja rajoittuneet halut työntekoon. Siksi uittourakan väen kerännyt Heino Kaulanen ei kelpuuttanut Einaria noin 30 miehen uittoporukkaan. Urakassa tuli huolehtia puiden uittamisesta Äkäsjoelta Muonionjokeen asti. Suuria uittoja oli 1940 luvun lopulla. Uitot loppuivat 60-luvulla, mutta silloin ei Markku Kurkkion mukaan puita enää uitettu urakkahinnoittelulla.
Säkeistössä mainittu Kotna-Pekka oli Juho Uttersröm eli Tapo-Jussa. Einarin mielestä Pekka tuhlasi ja oli aina rahaton eli kotamikko. Mistähän muoto Kotna oikein tulee? Laulun muoto ja sävel on lainattu laulusta Mustalainen.


"Uittomieheksi olen syntynyt, keksi kädessä kuljeskelen nyt.
Uittomies mitä huolinkaan, kun vain urkossa minä olla saan.
Mikset urkkoile multa kysytään, sitä en oikein tiedä itsekkään.
Kaulasen Heino siihen vastatkoon ja Kotna Pekka selvän antakoon."

Äkäslompolon Antti velmuili Einarille jotain tästä uitosta ja Einari vastasi siihen seuraavalla laululla. Nykiminen ja näppiminen viittaavat varmasti Antin änkytysvikaan ja ehkä äkkipikaiseen luonteeseenkin.


"Mies on pieni ku vesinäkki,
sun pomfelis pomfelis vesinäkki.
Nokkani eessä se nykki ja näppii,
sun pomfelis pomfelis pom.
Harvoin on miehellä taskussa lantti,
sun pomfelis pomfelis taskussa lantti.
Sellainen mies on Pekan-Antti,
sun pomfelis pomfelis pom."

Merkittävin Äkäslompoloon liittyvä musiikkiteos on tietysti Velho-trilogia. Lue tästä sanomalehti Luoteis-Lapissa ollut kirjoitus.

=============================================

Vain seitsemän päivää- vihkonen. Ahti Kaulanen; Lumiperhonen 2006.

Kuvitettu vihkonen sisältää Aatos, Ahti ja Kauno Kaulasen sanoituksia ja sävellyksiä:

- Vain seitsemän päivää, Ylläsvalssi, Kaamos, Tukkilaisen muistelo, Lavaraakki, Outolintu, Laulaisinko Lapista ja Vanha kurki.

Suosittu Lumiperhonen on Hannu Vimparin ja Pekka Kujalan tekemä, mutta Kauno Kaulanen sovitti sen uudelleen ja nosti suosioon.

Lisäksi vihkosessa on Reino Helismaan Äkäslompolossa tekemät Laulu Äkäslompololle ja Rakovalkealla.

Junnu Vainio (1938-1990) vieraili vuonna 1988 Ylläs Soikoon tapahtuman vieraana ja kirjoitti Ylläksen juurella laulun "Ylläksellä soitto soi". Laulun sanat ovat tässä vihkosessa.

Juha Kaulasen esittelemä Laulu Äkäslompololle (linkki)

====================================================