Vanhoja nimikirjoituksia

Alla olevat vanhat nimikirjoitukset olen valokuvannut Äkäslompolon vanhoista vieraskirjoista ja asiakirjoista. Kylän ihmisten nimikirjoitukset ovat huolella tehtyjä ja hyvin lukukelpoisia verrattuna nykyajan raapustuksiin. Ne, jotka ovat syntyneet 1800-luvun puolella, eivät yleensä olleet saaneet mitään opetusta koulussa, koska niitä ei lähellä ollut. Kiertokoulussa ja toisten opetuksella saatiin lukemisen ja kirjoittamisen perustiedot. Ei ollut harvinaista, että puuttuvaa taitoa yritettiin salata, mikäli se oli mahdollista.

Tiettävästi viimeinen, joka osasi tehdä vain puumerkkinsä, oli Riihen miniä Stiina Ulriika (1850-1924). Viimeisen kerran hän laittoi puumerkkinsä T. kaksi päivää ennen kuolemaansa 17.12.1924. Taitaa puumerkki T. tulla nimen Tiina-muodosta.

Riihen talon isäntä Arvid Äkäslompolo (1853-1923) ja hänen vaimonsa Stiina Ulrika

Äkäslompolon kylän perusjäseniä.

-

Kuuluisuuksia kävi kylässä ja vieraskirjoihin haluttiin heiltä tervehdys.

-

Ruotsin läheisyys ja ruotsalaisperäiset nimet aiheuttivat hankaluuksia. Riihen Hilma Äkäslompolo meni naimisiin Lorens Gardininin kanssa, mutta alussa nimikirjoitus tuli muotoon Gartin. Linda Viuhkola avioitui Armas Frimanin kanssa ja alussa nuorikko kirjoitti nimensä kahdella iillä muotoon Friiman. Fredrika Kaulanen oli virallinen nimi, mutta Fredriika tuntui hänestä luontevammalta kirjoittaa. Tuure Kaulanen oli kirkonkirjoissa näin, mutta Ruotsin vaikutuksesta häntä kutsuttiin Tyyreksi ja tässä muodossa hän allekirjoitti nimensä.

-

-