Äkäslompolon suku vietti sukujuhlaa Äkäslompolossa 24.8.2016

Äkäslompolon suvun vanhin vielä tallella oleva asuinrakennus on kappelin edessä oleva Tanon talo.  Suvun jäsen Ahti Kaulanen on suurella työllä entisöinyt ja kunnostanut rakennusta. Tällä samalla tontilla on ollut myös Äkäslompolon suvun vanhin ja sittemmin tulipalossa tuhoutunut Taneli Äkäslompolon rakentama asumus.

Lyhyt historiikki

Markku Kurkkio kirjoittaa historiikissä näin: "Kaartisen-Äkäslompolon suku tuli luultavasti Savosta Kärsämäelle vuonna 1589 nk. Rappasodan aikaan (1570-1595), jolloin pohjoisessa taisteltiin vienankarjalaisia vastaan. Vihollinen poltti ja hävitti Kaartisen talon ja väki muutti Tornionlaaksoon. Heikki/Henrik Kaartinen kirjoitettiin verolle vuonna 1596 Kaartisen kylän ensimmäisenä asukkaana Pellon maakirjakylään". Kaartinen eli Kardis sijaitsee nykyisen Ruotsin puolella jokea. Suku asusti Jarhoisissa ja Pajalassa samalla puolen Tornionjokea.

Vuonna 1748 Taneli Tanelinpoika muutti Äkäslompoloon ollen sen ensimmäinen vakioasukas. Taneli ja perhe saivat sukunimekseen Äkäslompolo asuinpaikan perusteella. Samuli Paulaharjun kirjassa Tanelia vielä kutsutaan nimellä Jarhoisten Taneli. Äkäslompolon sukuseura on perustettu Tanelin jälkeläisten yhteisöksi. Alta avautuvassa historiikissä Markku kertoo Äkäslompolon menneisyydestä, sen asukkaista ja kehityksestä merkittäväksi matkailukyläksi.

Äkäslompolon lyhyt historiikki kyläsuunnitelmaa varten (Markku Kurkkio)