Äkäslompolon kylämaisemaa kesällä

 

 

- img_1764.jpg

Äkäslompolo on nykyaikainen ja elävä matkailukylä eikä mikään hotellislummi. Kylästä löytyy jälkiä normaalista elämänmenosta ja jotain menneestä ajasta. Etulalla tenniskentän kota, Äkäslompolojärvi ja taustalla Jounin Kauppakeskus.

- sks02211_f.jpg

Yksi vanhimmista Äkäslompolosta otetuista kuvista vuodelta 1922. Kuva on otettu Ylläksen 2000-luvun laskettelurinteeltä kohti Kellostapulin tunturia. (Kuva Samuli Paulaharju/SKS KRA)

 

- sks02210_f.jpg

Äkäslompolon Kuerlinkan näkymä on myös vuodelta 1922. (Kuva Samuli Paulaharju/SKS KRA)

- img_3446.jpg

Tenniskenttä on maisemassa, jossa on vaikeuksia pitää katsetta pallossa.

 

- img_1786.jpg

Äkäslompolon kylä sijaitsee seitsemän tunturin kupeessa ja Äkäslompolojärven rannalla. Kuva on otettu Kuertunturin päältä.

- niskakoski-29-6471.jpg

Nykyisen Mailan putiikin paikalta (v. 2010) vuonna 1933 otettu kuva. Äkäsjokivarren niityiltä tehtiin luonnonheinää kuten kuvan sauroista ja ladosta näkee. Taustalla tutut tunturit eli Kellostapuli ja Ylläksen Keskinen laki.

 

- 6448.jpg

Rancken otti valtaosan kuvista Äkäslompolosta, mutta kävi myös tunturin toisella puolella. Tämä vuoden 1933 kuva on Ylläsjärven Niemeltä Ylläs-Jussan pihapiiristä. Siinä näkyvät rannassa jo puretut kala-aitta ja riihi. Taempana kesänavetat, ryskilato ja paakaustupa. Nykyinen Eelin kauppa on tästä kuvasta oikealle. Tunturit taustalla Ylläs (vas.) ja Keskinenlaki.

 

 

- tr6263_1.jpg

Kovin on järvi kaunis ja maisema levollinen v. 1949. Äkäslompolojärven rantaa ja takana Kesänkitunturi. Järven rannassa on ladon oikealla puolella riukurakenteinen saura, jota käytettiin heinän kuivaukseen ennen kuin heinät laitettiin latoon.

Pikkupoika katselee autoa, joka lienee toinen tai kolmas kylässä käynyt. Aikansa kaunotar on varmaan ollut myös tämä vm 1938 Plymouth.

 

- 6264.jpg

Sama lato kuin edellisessä kuvassa, mutta kuva on otettu kylälle ja Yllästunturiin päin (1949). Tällaista kuvaa ei enää saa!

 

- img_4334.jpg

Tämä maisemakuva on otettu vuoden 1950 tietämillä Kentän paikalta yli Äkäslompolojärven. Järven takana ovat vasemmalta lukien Mäkelän, Keski-Kaulasen ja Kurulan talot. Keski-Kaulasen paikalla oli ensin ravintola Ylläksen kaivohuone eli Pipola ja 2000-luvulla siinä on Lapland Safariksen palvelupiste. Ennenkuin tuo taustaranta raivattiin synkästä kuusimetsästä, niin sitä kutsuttiin nimellä Karhuranta.

 - img_2478.jpg

Kyläraitin kuvatuin kohde oli tämä Keski-Kaulasen ja Kurulan kohta.

- akaslompolotiekarhukustintalonkaivo.talosijaitseeelsaakaslompolontalonvieressanoin1950alkuvuosina-stena.jpg

Näkymä Möyhölän mäeltä 1950-luvun alkuvuosina (kuva G. Stenfors).

- - img_7113.jpg

Kaupinojan vanha silta oli vuonna 1955 jo näin huonossa kunnossa. Sen paikalle rakennettiin uusi puinen silta, mikä 1970-luvun puolessa välin vaihdetiin nykyiseen betonisiltaan.

- img_2675.jpg

Äkäsjokea nykyisen sillan alapuolelta Tiukupuljun kohdalta. Ranta on nykyään enemmän kasvuston peitossa.  Taustalla näkyy Kuertunturia.

- d1976_6_sml_no_16257_j2.jpg

Kuva mökiltä yli Vihvelijänkän 1950-luvulta. Kuvassa näkyvä lato on yhä olemassa Kangosjärven viljelysten keskellä nykyisen hiihtoladun lähellä. Varkaankuru taustalla keskellä. (Kuva Vesa Mäkinen/SVM)

- kylalle-pain.jpg

Kylää ja Yllästunturia päin on ennenkin saanut komeita kuvia.

- niskakoski-31.jpg

Moni varmaan on käynyt Pyhätunturin laella ihmettelemässä erikoisia kuusia ja nauttimassa maisemista.  Tunturin läntisen huipun päällä on alueen kuntarajojen Rajajärvi. Syyskuussa 1961 vettä oli lammessa runsaasti. Itse sana "pyhä" ei tässä yhteydessä viittaa pyhyyteen, vaan merkitys liittyy rajaan.

 - img_0045.jpg

Kuva Velhoniemestä Kuertunturin suuntaan. Valkoinen talo on Kotilan tila asukkainaan Friman. Uusi päärakennus valmistui 1955. Muutoin on vielä 1960-luvulla (?) rakentamatonta. Rannassa äärimmäisenä oikealla rantasauna ja sen vasemmalla puolen riihi ja riihen lato. Niiden takana navetta, päärakennus ja taustalla metsää kohti lato, jota kutsuttiin nimellä Vaaralato. Kuvan vasemmassa reunassa Riihen talon aitta, joka jaossa oli jäänyt Frimanin maille.

 

- img_3011.jpg

Edellisen kuvan vaalea talo elokuussa 2010 kuvattuna tieltä päin. Talo oli viimeksi Sirkka Frimanin (o.s. Äkäslompolo) koti. 

 

- img_8874.jpg

Ylläksen vanha TV-masto, joka kaatui jään ja tuulen painosta 23.11.1970.

Lue YLE.n muistelu mastosta ja tapahtumasta

Miten analoginen lähetys päättyi Ylläksellä? Kuukkeli

- akaslompoloennen001.jpg

Äkäslompoloa 1970-luvulla.  Kuvassa vanha talo vasemmalla tien laidassa on purettu Keski-Kaulanen. Kaivohuone. Aivan vasemmalla näkyy Mäkelää, keskellä Haapala suurten haapojen katveessa, oikeassa yläkulmassa Peltola ja oikealla Kurula. Tien päässä on Valmet traktori ja kuvasta näkee, että maanviljelyksellä on vielä suuri merkitys kylällä.

Kentän talon kohdalta otettu kuva kohti Yllästunturia. Järven takana näkyy Kaulasten taloja. V. 1981.

Kummun talon ja Kaupinjoen tammen lähellä ollut törmäpääskyjen pesäkylä v. 1981. Paikka tuhoutui tien laajennuksessa. Valitettava teko, koska pääskyillä ei sen jälkeen ollut kylässä pesäpaikkaa. Joinakin vuosina yksittäinen pesijä yritti jossain kolossa. Vesa Kaulanen rakensi tekorinteen ja sai siihen heti ainakin yhden asukkaan.

Kummun eli Mäkitalon mäkeä ja lampaita laitumella v. 1981. Jalkakäytävää ei tuolloin vielä ollut ja patikoija kulkeekin tien vartta. Kun pienet maisemanhoitajat eivät enää ole töissä, niin paikka on v. 2015 jo kovasti muuttunut.

 img_5011.jpg

Äitienpäivänä 15.5.1995 kevät oli tämän näköinen.

- img_2089.jpg

Äkäslompolossa pidettiin kesällä 2010 postilaatikoiden katselmus. Tässä taidesarjan voittaja Lemmenlaaksontieltä. Suunnittelu taiteilija Anne Laitinen ja toteutus kadun asukkaat.

- img_2117.jpg

Asiasarjan voittaja löytyi Pyynkujalta Kaulavaarasta. Suunnittelu ja toteutus Erkki Hirvinen.

- img_9570.jpg

Fantasiasarjan voitto meni Röhkömukkaan.

 

- img_0277.jpg

Kyllä jokin Nilivaarantien mökkien yrityksistä voisi ottaa aloitteen käsiinsä ja siistiä tämän viittarykelmän! Vai poistetaanko kaikki?

 - img_1781.jpg

Pienikin vaivannäkö parantaa kylän ulkonäköä. Risteyksen kauniit tynnyrikukat kesällä 2005.

-