Kylämaisemaa talvella

 

- 2379-9p.jpg

Kuva on otettu vuonna 1954 Möyhölän talon pihalta eli kylän vanhimman pystyssä olevan nk. Pekan pirtin edestä. Kuvassa näkyvä iso mänty seisoo yhä tievan laidassa nykyisen maantien lähellä (v. 2011). Tosin siitä ainakin yksi haara on katkennut ja tynkä suojattu ilmeisesti kattohuovalla. Oikealla näkyvä rakennusryhmä kuuluu Kamarin taloon eli Karhu-Kustin pihapiiriin.

Kauempana näkyvät rakennnukset kuuluvat Tanon taloon (ulkorakennuksia, talo, navetta, liiteri). Seuraavaksi vasemmalle vielä v. 2011 oleva talo on Amanda Äkäslompololle rakennettu vanhuuden ajan pirtti ja sitten Tanon aitta. Taempana ovat Riihen Paakarin katto, navetta, liiteri, Riihen talo ja riihi. Äärimmäisenä vasemmalla taustalla on ilmeisesti Kurulan talo.

 

- 2379-6p.jpg

Mistähän kohtaa kylältä tämä Saarisen vuonna 1954 ottama kuva on? Mökin sauna?

- img_8745.jpg

Tiukupuljun maisema vuonna 1962. Yksi rakennus on tullut lisää, mutta muutoin näkymä on ennallaan. Huomaa vanhan sillan jäänteet.

 

- img_6810.jpg

Näkymä Kaupinojan sillalta pohjoiseen. Taustalla vasemmalla näkyy vanha hotelli Humina.

 

- img_8756.jpg

Kesänkijokea ja taustalla Kellostapuli.

 

- img_2795.jpg

Pikku-Kaupinjärven saurapuita ja lato (1959).

- myllypirtti.jpg

Äkäsmylly on suosittu hiihtokohde ja vieläkin (v. 2011)  järjestetään joka keskiviikko Myllyhiihto. Kuvan Myllypirtti on palanut ja siitä on jäljelllä vain laavun edessä oleva ja  tulisijana toimiva savupiippu.

- kesankijarven-kamppa.jpg

Kesänkijärven kämppä oli yksi varhaisista rakennuksista. Se oli lukollinen eikä siten yleisessä käytössä (1957).

 

- turisteja-pyhajarvella.jpg

Pyhäjärven kämppä on suosittu pitemmän matkan hiihtokohde. Tässä turisteja rakenteilla olevalla kämpällä 1950-luvun loppupuolella.

Filmi oli kallista vielä 1959 ja sitä käytettiin säästeliäästi ottamalla kuvia harkitusti ja yleensä vain yksi kohteesta. Äkäslompolon ja Kukaslompolon välinen joki oli huhtikuussa niin kaunis, että Torsten Rancken otti siitä kuvan.

- niskakoski-18.jpg

-

- img_0042.jpg

Tämä postikortti on tehty Torsten Ranckenin helmikuussa 1960 ottamasta kuvasta. Lienee lauantai kun Frimanin punainen rantasauna on lämpiämässä. Tekstin mukaan pakkasta on -32 ja talojen lämmitys näyttää samaan suuntaan. Sähköt Äkäslompoloon saatiin vasta 1968 ja niitä käytettiin ensin vain valaistukseen. Sähkön saannista kylä sai kiittää Ylläksen huipulle rakennettua TV-mastoa, joka tarvitsi sähkövirtaa toimiakseen. Yli kymmenen vuotta katsottiin pelkkää TV 1:stä ja vasta 1982 vuoden lopulla saatiin TV 2. Etualalla tumma Tanon talo ja taustalla vasemmalla Kellostapuli ja siitä oikealle Keskinen laki ja Yllästunturia.

 - img_4143.jpg

Postin rannasta otettu kuva kohti järveä ja Kesänkitunturia.

- niskakoski-8.jpg

Aivan ihana kuva vuoden 1962 Äkäslompolosta silloiselta postilta päin kohti Yllästä. Kylätietä on jo vähän aurattu uuden ajan merkiksi. Vanha vinttikaivo seisoo jo käytöstä poistettuna, mutta kylällä ajetaan vielä porolla.

 - img_6001-k.jpg

Näkymä Äkäsjoen sillalta kohti lännen kajottavaa aurinkoa.

(28.11.2011 klo 15.13)