Hannukainen ja Luosu

Hannukaisen ja Luosun talot kuuluvat hallinnollisesti Äkäslompolon kylään.

img_5095.jpg

Arvid ja Heikki (Henne) Äkäslompolo maalikylän raitilla.

img_5030.jpg

Alarivi vasemmalta Henne Äkäslompolo, Vilho Friman, Pikku-Vilkko Äkäslompolo ruutupaidassa ja Hulda Friman.

Ylärivissä Olavi Kihlanki, Arvid Äkäslompolo, Arvo Friman, Lauri Friman ja ??

 - img_2407.jpg

Seisomassa Tuure Friman, Akseli Ristimella, Tuomas Suikki ja Kristiina Lompolojärvi. Edessä istuu Akselin poika Lauri Ristimella ja tuolilla Tuuren puoliso Aini Friman (1930-luku).

- img_2425.jpg

Hannukaisessa väkeä on lähdössä heinätöihin ja metsänkylvöön 1930-luvulla. Vasemmalta Arvo Friman, Pauli Kivelä, Veikko Äkäslompolo, Lauri Ristimella, Hulda Friman, Elis Kangosjärvi, poika Vilho Friman, Aune Friman, Juho Joutsijärvi, takana Yrjö Kuru, Eino Friman, Tuure Kangosjärvi ja pyörän kanssa Lauri Friman.

 - img_2411.jpg

Takana seisovat Akseli Ristimella ja Eemeli Viuhkola. Istumassa Arvo Friman vierellään puoliso Hyldi Friman sylissään Elli-tytär ja vierellä Aune. Oikealla istuu Kaisa Komulainen. Edessä istuvat pojat Lauri Friman, Lauri Ristimella (Akselin poika)  ja Eino Friman. Kovasti on albumin omistaja vedellyt ristejä kuolleisiin.

Laurin äiti Hilda Kallojärvi kuoli nuorena ja Lauri ja sisar Maija jäivät äidittä ja pian myös isättä. Maija, Laurin täysi sisko, oli naimisissa Äkäslompolon Hilman pojan Pauli Gardinin kanssa.
Laurin äiti oli ensimmäisen kerran naimisissa Heikki Äkäslompolon
kanssa , ja siitä liitosta Laurilla oli velipuolia (Henne,
Tyyre, Arviiti) ja sisarpuoli (Naimi). Laurin vaimo taasen oli
Viuhkolan Matin (naimisissa Naimin kanssa) ja Äkäslompolon Amandan
(o.s. Viuhkola) sisaren tytär.


 

- img_5209.jpg

Akseli Ristimella poikansa Laurin kanssa. Lauri 1922-1984.

-

Aukusti Friman (myöh. Raittimo) ja Väinö Pietikäinen ilmeisesti markkinoilla otetussa kuvassa. - img_2845.jpg

- img_8900.jpg

Komulaisen pihalla pari Saimi Joutsijärvi ja Eino Nuottila lähdössä vihille 27.3.1937. Aukusti Friman (Raittimo) on valmiina kyyditsemään paria Kuopan Mikko-hevosella. Aukustin takana seisoo Eeli Joki. Sodassa palaneen Komulaisen talon yläkertaa eikä sen päätyosaa ole vielä rakennettu.

-

Eino Alvari Friman. Eino kaatui jatkosodassa 16.3.1944.

- img_5148.jpg

-

Tuure/Tyyre Äkäslompolo. Tuurella oli tapana sanoa, että naimakaupoissa voi epäonnistua kuten hevoskaupoissakin. Lehti-ilmoituksen perusteella Tuure lähti hakemaan junalla vaimoa Turun asemalta, mutta ei pannut sovittua merkkiä. Odotti kolme tuntia, että vaimokokelas poistuisi. Ei poistunut, vaan tuli kysymään, "että oletko sinä se Tuure". Ei kehdannut Tuure kieltää ja niin vaimoihminen lähti mukaan.

- img_2363.jpg

-

Heikki Äkäslompolon (1862-1916) ja Hilda Johanna Kallojärven tytär Naimi Eliina (1908-?).

Naimi avioitui Matti Viuhkolan kanssa.

- img_2357.jpg

-

- img_6888.jpg

Hulda eli Hylti (1898-1989, o.s. Luosujärvi) ja Arvo Friman (1893-1978) Hannukaisesta. Hulda oli innokas onkimaan kaloja läheisestä Äkäsjoesta. Arvo on sähkömies Unto Frimanin pappa. Kun Arvo oli pieni, niin pappa Kilian takoi seppänä hänelle puukon. Nuorella pojalla puukkoja hävisi ja kerran Arvo tuli jälleen pyytämään uutta puukkoa kun entinen oli varissut. Pappa ei luvannut tätä, vaan sanoi, että ootetaan puukkojen kasvavan, kun sinä kylvät niitä niin paljon. Arvo pääsi rahtilaisten mukana käymään Torniossa ja osti sieltä itselleen puukon. Kun Kilian näki tämän hän sanoi Arvolle "Sinusta taitaa tulla aika tuhlari, kun ostat puukotkin".