Sivula

Heikki Kustaa Äkäslompon tyttärellä Eliisi Äkäslompololla (1879-1932) on kaksi tytärtä. Heistä vanhempi Vieno (1909-2005) meni 1932 naimisiin Einari Kangosjärven (1904-1980) kanssa. Einari on Nilivaaran talosta Olga ja Kusti Kangosjärven poika. Vieno ja Einari asuivat ensin tilapäistiloissa Einarin kotona ja sitten Lehon torpassa auttaen hetken Hille Kaulasta tämän vaimon sairastaessa ja kuollessa. Vuonna 1933 he muuttivat Kukaslompoloon hoitamaan Einari Palomaan lehmiä ja asumaan vuokralla Juho Palomaan talossa. Isä Kusti antoi Einarille Telajänkän alueen, jonne rakennettiin vuonna 1937 mökki. Rintamalla olon perusteella Einari sai myös lisämaata tilaan. Perhe muutti tähän Äkäslompoloon rakennettuun mökkiin, joka syrjässä olon vuoksi sai nimen Sivula. Einarin veljet auttoivat rakennustyössä. Alussa pihassa ei ollut saunaa ja he kävivät saunassa Kurulassa, jossa asuivat Herman ja Johanna poikansa Kaukon kanssa. Vieno ja Einari saivat 13 lasta, joista kaksi kuoli nuorina. Sivulaan rakennettiin navetta, sauna ja muut tarvittavat rakennukset. Tilalle rakennettiin 1956 uusi iso asuinrakennus, johon perhe mahtui hyvin ja jossa sesonkiaikaan voitiin pitää myös turisteja. Vuonna 1963 salama poltti Svante Frimanin navetan ja Svante sai siirtää Sivulasta itselleen tilapäisnavetan.

Poika Tuomo rakensi vanhuksille talon yhteyteen oman siiven asuen itse vanhassa Sivulan pirtissä. Vanhusten jälkeen Tuomo muutti siipeen ja vanhaa puolta käytetään enää varastona. Vienon ja Einarin tytär Liisa Kyrö asuu talon mailla Äkäsjoen varrella kuten hänen poikansa Sulo Kyrö. Naapurissa asuu Liisan sisar Kirsti miehensä Kalervo Uutun kanssa. Kalervo eli Uuttu-Kalle on kylän kuulu tarinankertoja ja esiintyjä. Kirstin ja Kalervon tytär Satu Uuttu asuu vieressä miehensä Jari Kenttälän ja perheen kanssa. Vielä samalla mäellä asuu Kangosjärven tyttöjen veli Tauno Kangosjärvi. Sivulantien ja Kaulavaarantien risteyksessä asuu Vienon ja Einarin tytär Leila. Leila toimii kappelin ja kirkon suntiona.

- img_0036.jpg

 

Einari Kangosjärvi (1904-1980) ja puoliso Vieno, o.s. Äkäslompolo (1909-2005) sekä kaksi heidän lastaan eli Helga ja Liisa vuonna 1937.

Vasemmalla Vieno Äkäslompolon nuoruuden kuva. Oikealla Helmi Ylläsjärvi.

- img_2321.jpg

- niskakoski-40.jpg

Kukaslompolon pihalla vuonna 1937 vasemmalta Einari Kangosjärvi, esiliinanainen on Einarin puoliso Vieno vierellään tyttärensä Helga, lettipäinen on Veera Palomaa ja hänen takanaan isä Juho karvalakki päässä. Veeran vieressä on hänen äitinsä Aino Palomaa, jolla on sylissä Kangosjärven tyttö Liisa. Einari ja Veeran tuleva puoliso Eelis Kangosjärvi ovat veljeksiä. Veera ja Eelis asuivat Nilivaarassa.

- img_2516.jpg

Sivulan mökki Telajänkänrannalla vuonna 1937. Mökin rakensivat veljekset Einari, Tuure ja Kaarle Kangosjärvi.

- img_2699.jpg

Sivulan perhettä turistien kanssa.

- img_6354.jpg

Einari Kangosjärvi. Seinällä on teksti "Minun sieluni odottaa Herraa" ja toinen vaikeammin selvitettävä.

Kangosjärven Liisa, Toini ja Tauno vuoden 1946 kuvassa.

- img_2721.jpg

-

- img_2224.jpg

Sivulan lapsia eli takana keskellä Tauno ja edessä Kirsti, Tuomo ja Leila. Aikuiset ovat sukulaisia eli Rauha ja Toini Kangosjärvi.

-

- img_2709.jpg

Liisa Kangosjärvi serkkunsa kanssa Kittilän markkinoilla.

- img_2720.jpg

Liisa itse kutomissaan hienoissa vanttuissa.

- img_2662.jpg

 

-

Einari ja Vieno Kangosjärvi hymykuvassa 1951

- img_2680.jpg

-

- d1976_6_sml_no_15284_j2m.jpg

Sivulassa kuten monissa muissa taloissa pidettiin turisteja. Heitä varten on pihalle tuotu Gardinin poro. Naiset saivat otattaa kuvia omasta piha-ajelustaan. Vasemmalla poroa pitelee Reino Gardin ja portailla oleva pieni tyttö on Kirsti Kangosjärvi (m. Uuttu). Portaitten edessä seisoo kädet taskussa Tauno Kangosjärvi ja edessä on selin Tuomo Kangosjärvi. Aimo Gardin katselee kohti Tuomoa ja kuvaajaa. Ikkunasta katselee Kangosjärvien äiti Vieno. Pihakuva on vuodelta 1959 (Vesa Mäkinen/SVM).

Hääkuva.

Helka ja Ahto Petäjäniemi 30.5.1954

- img_2737.jpg

-

- img_2804.jpg

Sivulan Ruotsista ostettu hevonen Stina, joka suomalaisti nimensä Tiinaksi. Kuvassa näkyy hyvin, miten hevonen on valjastettu. Kerran Tiina oli jotenkin kolhaissut isä-Einaria päähän niin pahasti, että lapset löysivät hänet tajuttomana pihalta. Ehkä Einari oli itse kaatunut liukkaalla pihalla hevosen jalkoihin. Kirsti juoksi kylältä hakemaan apua ja Einari toimitettiin tajuttomana kelkalla tienvarteen ja sieltä autolla sairaalaan. Leikkauksen jälkeen hän toipui.

- img_2808.jpg

Sivulaan ei ollut autotietä ja Einari haki turistit ja heidän tavaransa tällaisella tukkirekien päällä käytetyllä rekalla. Normaalisti rekkaa käytettiin pinotavaran, heinän ym. ajoon.

- img_2790.jpg

Isäntäväkeä ja turisteja Sivulassa

 - img_2912.jpg

Sulo Kyrö odottaa Sivulan pihalla kelkkakyytiä. Liisa ja Kauko Kyrö asuivat alkuun Sivulassa, ja muuttivat vuonna 1960 omaan taloon Äkäsjoen varrelle.

Kuvan taustalla näkyvät Teuravuomalta kuorma-autolla tuodut heinät. Lato oli täynnä ja avuksi piti tehdä tällainen pihahaasio.

 - img_2794.jpg

Tuomo Kangosjärvi kyläilemässä sukulaisissa Ruotsin puolella. Siellä papalla on Volkkari ja pojalla mopo, jota Tuomo tässä kokeilee.

- img_2846.jpg

Tässä Tuomo on saanut itselleen oikein rekisterissä olevan menopelin.

- img_2905.jpg

Tauno Kangosjärvi

- img_2913.jpg

-

- img_2692.jpg

- img_2919.jpg

Upea kuva Vieno Kangosjärvestä ja ajan kahvinkeitosta. Tällaisia kuvia, jossa näkyvät työvälineet ja -tarpeet on hyvin vähän vanhoissa albumeissa.

-

- img_2888.jpg- img_2886k.jpg

Vieno Kangosjärvi

- img_2892.jpg

 

- img_2833.jpg