Porosta

Äkäslompolossa kävijä ei voi välttää kohtaamasta poroa. Kesällä ja syksyllä ne saattavat kulkea pitkin kylänraittia kymmenpäisinä tokkina. Poikamiesporot kulkevat sopuisana aikana 3-4 kaverin kimpassa. Sienten syönnin jälkeen sopu on sitten kaukana. Talvella poroja näkee kylällä vähemmän, koska ne ovat eri laitumilla.

- img_9909.jpg

Muista ajaa kylällä ja Lapin teillä varoen! Lapissa sattuu porokolari päivittäin, koska poro ei käyttäydy liikenteessä ihmisten ajattelemalla tavalla. Tien reunassa oleva väistää usein tien poikki tai tekee muuta outoa. Erityisesti poronvasat, kuten tässä kylän kuvassa, ovat erittäin arvaamattomia.

- img_5695.jpg

http://www.paliskunnat.fi/PoroNet2/attachments/poro_suomi_web.pdf

Katso linkistä Paliskuntain yhdistyksen tietoisku poronhoidosta.

 

- img_6876.jpg

Paliskuntain yhdistyksen lehtisestä

- poroaidalla-34.jpg

Poroaidalla olo ei ollut pelkkää porojen merkitsemistä ja laskemista. Aidalle kokoontui muutakin väkeä ja erilaisia myyjiä. Poikkeuksellinen aika tarjosi mahdollisuuden vaikka lämmittävään ryyppyyn (v. 1934).

- img_2482.jpg

Sainkankaan poroaidalla on väkeä töissä ja haitaristi Jauho-Kalle eli Kalle Jauhojärvi viihdyttää. Jauho-Kallen takana on Linda Viuhkola. Takaa löytyvät Aukusti Raittimo ja Tuure Friman, Hulda Förlund valkea huivi päässä, Elli Tiensuu esiliina päällä, Arvid Kangas viiksien ja suopungin kanssa, Kalle Kangas ja Kalle Immonen. Edessä kolmas oikealta on Mauno Nivala Kihlangista ja äärimmäisenä oikealla on Armas Friman. Vasemmalla istuvat Nelly ja Kaino Friman?

Mauno Nivala oli juttujen kertoja, josta eivät saaneet selvää edes poliisit kuulustelussa. Kerrottuaan asian yhdellä tavalla, niin hän ennen loppua pyörsi jutun sanoen "Ei se mennykhään ihan niin, vaan..."

 

 

- ja21029.jpg

Poromiehellä on alkuperäiset ja poronnahasta tehdyt kunnon varusteet.

- niskakoski-14.jpg

Poroerotus Nilivaaran aidalla (1950-luku?). Oikeanpuoleisin henkilö lienee Svante Friman. Usko Friman pitelee poroa.

 - img_0008.jpg

Tässä ehkä 1950 otetussa kuvassa näkyy vielä entisajalle tyypillinen kulkuväline. Poron reki oli kevyt ja tyylikäs. Kuvassa erottuvat myös hyvin poron valjaat. Pojat vasemmalta ovat Eero Äkäslompolo (s.1940) ja Kalle Friman (s. 1937) Kuopan talon pihalla. Kuistin kivijalkaan kiinnitetyn poron takaa näkyy navetta ja sen vieressä on liiteri. Kuvan poron rislareki on Tatu Frimanilla tallessa (2011).

 

- img_2469.jpg

Poroerotuspaikoille rakennettiin kämppä, jossa poromiehet saattoivat yöpyä ja levätä poroja paimennettaessa, aitaan koottaessa ja erotuksen aikaan. Poromiesten Kielisen kämpällä takana vasemmalla istuu Jaako Gardin, seisovat Martti Kaulanen, Einari Kitkiöjoki eli Kitki Einari, Lasse Suikki, Juho Salmijärvi ja Ville Markkala. Poikanen edessä vasemmalla on Erkki Muotka ja sitten Lassi Muotka, Eelis Jolla, Lenna Friman ja Juho Heikkilä Kihlangista.

 

- 2380-5p.jpg

Turisteille poro on ollut ja on vielä ihmetyksen ja ihastuksen kohde. Tässä kuvaaja Saarinen on kerännyt pulkkaan Äkäslompolon kylän lapsia ottamaansa taidekuvaan. Edestä Markku Kurkkio, Marketta Kurkkio, Pirkko Äkäslompolo ja Britta Äkäslompolo.

- 2379-1p.jpg

Poroerotuksessa "lautapojalla" on tehtävänä laittaa ylös kullekin omistajalle kuuluvien porojen lukumäärä. Lukumäärän perusteella jaettiin yhteisiä kustannuksia ja siitä omistaja saattoi seurata poroelonsa kasvua tai kutistumista. Äkäslompololaisten poroja koottiin Nilivaaran aidan lisäksi Kivivuopion ja Lamunmaan aitoihin.

- 2379-2p.jpg

Ei ihme, että etelän naiset ovat rakastuneet poromiehiin. Tällainen erämaan kasvatti sai nailonit pyörimään jaloissa. Kuvassa Erkin Kalle eli Kalle Pudas Saarenputaalta (k. 1983).

- 2379-3p.jpg

Kuvassa Jaakko Gardin tutkii poron korvamerkkiä. Isä Lorenz Gardin seuraa selän takaa.

- 2379-7p.jpg

Viljo Frölund (?) pitelee vastamerkittyä poroa. Onkohan vasemmalla Martti Kaulasen profilia?

- 2380-6p.jpg

Talvella poron korvaan ei voitu tehdä omistajan merkkiä, koska verenvuoto ei olisi loppunut. Siksi merkittömille poroille tehtiin kylkeen karvamerkki eli omistajan nimikirjaimet. Tässä A.K. on saanut yhden poron lisää. Kuvan keskellä kumartuva ruutupuseroinen lienee Lenna Friman.

 

- 2380-7p.jpg

Osa urosporoista salvettiin puremalla niiltä kivekset. Tässä Vilho Friman pitelee poroa ja purija (Pauli Gardin?) käy kohta työhönsä.

- 2380-9p.jpg

Kuvan keskellä peskissä Tuure Friman (Hannukainen) ja taustalla näkyy Pauli Gardin. Jaloissa kaikilla on siepakat.

- 2380-13p.jpg

Tyypillistä poroerotuksen vilskettä ja hengityshöyryä.

- 2380-11p.jpg

Kuvaaja Saarinen on saanut Eelis Lanton poseeraamaan poronsa kanssa Yllästunturiin. Onkohan kuvassa poro nimeltä Ryöstö, jolla Eelis voitti porokuninkuusajot?

 

- fe09005.jpg

Kun hissejä ei ollut, palkattiin paikallisia poromiehiä hisseiksi. Poromies ajoi edellä poroa ja hiihtäjä piti narusta kiinni ylös mennessä. Laskettelijat hurauttivat alas ja kohta poromies ajeli myös alas uutta nousua varten.

 

- porokyyti-60-luvulla.jpg

Taksiporot odottavat lehtikerppueväiden kanssa asiakkaita Yllästunturin nykyisen parkkipaikan seutuvilla (1960-luku).

 

- porokyytia.jpg

Turisteja ajelutettiin puolikesyillä poroilla. Vauhtia ja yllättäviä tilanteita oli ajelijoiden iloksi ja muisteltavaksi. Nyt 2000-luvulla ajelijat ovat lähes yksinomaan ulkomaalaisia tai lapsia. Aikuisten turhaa kainostelua.

 

- ja21019.jpg

Polttopuita voitiin hakea metsästä myös poroilla. Paras tapa oli hiihtää poron edellä, niin että se seurasi perässä kuten oli oppinut seuraamaan raidossa toista poroa.

- img_2791.jpg

Porolla tehtiin myös koulumatkoja. Opettaja Railoman ottamassa kuvassa on poromiehenä Reino Gardin ja reessä Raila ja Aimo Gardin.

  - img_2694.jpg

Poroa käytettiin vielä 1960-luvulla yleisesti kulkuvälineenä. Pienemmät puukuormat tai heinänhaku tehtiin usein porolla. Tässä Samuli Palomaa Kukaslompolon jäällä hakemassa porolla heinäkuormaa jokivarren niittyladosta.