-

Äkäslompolon ymärille on avattu noin 7,5 km pitkä Tarina- ja taidepolku. Se kiertää lompolon/järven ympäri ja kertoo Äkäslompolon historiasta tarinoin ja taiteen keinoin 20:ssä eri pisteessä. Idea on Markku Kurkkion, joka jo useita vuosia sitten hahmotteli asiaa ja keskusteli siitä kanssani. Kun Lea Kaulanen onnistui saamaan hankkeelle rahoitusta, voitiin työhön ryhtyä. Työ tehtiin talkoilla ja muutamalla palkallisella osallistujalla. Taiteilijoille maksettiin töistään korvaukset. Kokonaisuus on nyt valmis ja vain englanninkieliset kyltit vielä puuttuvat. Polun tiedot perustuvat Markun keräämiin ja tallentamiin tietoihin ja hän on kirjoittanut kaikkien infotaulujen taustatiedot.

 

Tarinapolun isä Markku Kurkkio esittelee tässä rakentamaansa niliaittaa. Äkäslompolon Nilivaarassa on muisteluksen mukaan ollut lappalaisten niliaitta ja sen perusteella tämä pienoismalli sijoitetaan Nilivaaraan Tarinapolun varrelle. Niliaitan rakentaminen ei ollut ihan yksinkertaista, koska rakennuspiirustuksia ei ole olemassa. Saamelaismuseosta ja eri paikoista hankkimiensa tietojen perusteella aitan rakenne selvisi Markulle. Niliaitta on nyt pystytetty paikalleen.

 

Suurimmat talkootyöt tekivät Markku Kurkkio ja tässä keltaisessa takissa oleva Ahti Kaulanen. Oikealla Kalervo Niskakoski. Miehet tässä polttavat metsästä kaatamiaan ja aisaamiaan rankojen tyviä, jotta ne eivä maassa lahoaisi niin pian. Puista tehdään infotaulujen telineitä.

 

Tarinapolun liittyen kylän väki esitti Tanon talossa kylän historiaan liittyviä tarinoita. Mahtava esitys, joka uusittiin yleisön pyynnöstä monta kertaa. Toinen osio esitettiin Lehon torpassa, jossa märsättiin tai muutoin kyynelehdettiin vaikuttavan esityksen äärellä.

Kuvassa vasemmalla esiintyjät Kauno Kaulanen, Riikka Jokiaho, Kirsi Äkäslompolo, Sirpa Kuru, Jaana Vesivalo, Marjo Tapojärvi, Juha Kaulanen, Orvokki Tapojärvi ja Lea Kaulanen. Ikkunasta taitaa kurkistella hanuristi Marko Haapapuro.