-

Kaulasen suvun Mäkelä. Emmi ja Tatu Friman

Evert Kaulanen asui kotonaan Keski-Kaulasessa kahden veljensä kanssa. Tuure-veljen vaimo Fredrika sai kolmannen lapsen Markun 1920. Fredrikalle hankittiin avuksi ja piiaksi Aino Jolla. Lapsen hoidon jälkeen Aino rupesi Evertille piiaksi, koska tällä oli lehmiä, mutta ei emäntää. Evert ja Aino alkoivat seurustella ja asuivat edelleen Keski-Kaulasessa. Pian talossa asui kolme poikaa vaimoineen ja heillä oli yhteinen navetta. Ymmärrettävistä syistä kullekin emännälle rakennettiin pian oma navetta ja myöhemmin myös omat asuinrakennukset. Keski-Kaulasen lähelle 1927 rakennettu Ainon ja Evertin talo sai nimen Mäkelä. Pian tontilla oli kaikki tarpeelliset rakennukset. Asuinrakennus oli ensin hirsinen, sitten se päällystettiin laudoilla ja maalattiin valkeaksi. Talon väri vaihtui keltaiseksi ja vaalean vihreäksi ennen purkamista ja uuden rakentamista vuonna 1990. Talo purettiin vanhaemäntä Ainon toivomuksesta vasta hänen kuolemansa jälkeen. Vanhat hirret lahjoitettiin Velho-oopperoiden lavasteiksi. Toisistaan tietämättä sekä Mäkelän että Keski-Kaulasen talojen purkaminen tehtiin samana päivänä 1990.

Ainolle ja Evertille syntyi seitsemän lasta. Heistä vanhin Emmi asuu 2011 vanhan kotitilansa paikalle rakennetussa uudessa talossa yhdessä miehensä Tatu Frimanin kanssa. Emmin tytär Pirjo Komulainen asuu tontilla yhdessä puolisonsa Raimo Pitkäniemen kanssa. Pirjolla ja Raimolla on Mäkelän mökkimajoitus –niminen yritys pihapiirissä. Lisäksi heillä on toinen yritys eli Ylläksen kiinteistöhuolto/Kiinteistöhuolto Pitkäniemi. Vanhalla Mäkelän tontilla asuu edelleen myös perheen kuopus eli Paavo Kaulanen. Hän pitää Mäntymajat-nimistä majoitusyritystä. Toisella puolen Emmin ja Tatun taloa on Emmin veljen Eskon talo. Vielä suvun mailla asuu vielä ja tekee töitä Eskon tytär parturi-kampaaja Tarja Tolonen.

Nuorin Kalasen veljeksistä eli Evert Einar Kaulanen (1893-1973).

Kylän tie päättyi aluksi Mäkelän talolle.

Evert Kaulanen ja Aino, o.s. Jolla, rakentamansa Mäkelän talon rappusilla v. 1939? Edessä oleva tyttö on Emmi Kaulanen ja pojat Teuvo ja Hannu. Lapsia syntyi kaikkiaan seitsemän:

1. Emmi

2. Teuvo

3. Hannu

4-5. Kaksoset Anita ja Esko

6. Kerttu

7. Paavo

Evert ja Aino Kaulanen (1901-1990) Mäkelän tontilla. Takana oikealla näkyy Keski-Kaulasen rakennuksia, jonne Aino ensin tuli piiaksi. Ainon isä on Korpilahdella kotoisin oleva Nils Juhonpoika Jolla (1852-1912) ja äiti Karungista oleva Emma Josefiina Kuula (1870-1918).

Mäkelän savusauna ja riittävästi saunapuita. Saunan viereltä meni tie Nilivaaraan eli nykyinen Äkäshotellin tie.

Mäkelän talon lapsia hienossa rivissä. Vasemmalta Kerttu, Anita, Esko, Hannu, Teuvo ja Emmi. Paavo-kuopusta ei kuvan hetkellä vielä ollut.

Mäkelän talon Hannu Kaulanen hiihtää kumisaappaissa ja sauvoilla, joissa on kasvuvaraa. Ahkerasti Hannu on hiihtänyt, kun suksen toinen sidekin on mennyt poikki.

Anita Kaulanen hiihtää reiluilla sauvoilla ja veli Esko leikkii poromiestä. Taustalla isä Evert poron kanssa. Taustalla oikealla näkyy rataskaivo.

Mäkelän talon Hannu Kaulanen nuorena poron kanssa. Poron nimi oli Kelokka ja se oli omapäinen ja laiskansorttinen. Oli varmaan kyllästynyt poikasten leikkeihin ja ajeluihin. Hannu toimi Ylläsmajalla talonmiehenä ja ajoi porolla sinne vettä. (Kuva Tammituvan albumista).

Mäkelän talon tytär Kerttu Kaulanen

Vasemmalta Kauko Komulainen, Osvald Ristimella ja Hannu Kaulanen (1950-luku)

Vasemmalla Mäkelän talo vuonna 1959. Oikealla on tallirakennus ja taustalla näkyy kylän keskustaa.

Evert Kaulasen Mäkelän talo 1970-luvulla.

Kalervo Uutun muotoilema komea viitta opasti turisteja Mäkelään.

Aino ja Evert Kaulasen talo oli vuoreton, vuorillinen, valkoinen, keltainen, vaalean vihreä ja viimeksi punainen.

Aino ja Evert Mäkelän kaivon kannella.

Aino Kaulanen kotitalonsa Mäkelän pihalla. Vanha Mäkelä purettiin 1990  Ainon toivomuksesta hänen kuolemansa jälkeen. Hirret lahjoitettiin Velho-oopperan lavasteiksi.

------------------------------------------------------------------

Emmi ja Tatu Friman

Ainon ja Evertin jälkeen Mäkelän taloa asui tytär Emmi.  Puoliso Tatu Friman löytyi Kuopalta.

Evert Kaulasen tytär Emmi v. 1978.

Äiti Ellen Friman lapsiensa kanssa. Vieressä Mirja; myöhemmin Lahdenperä. Takana vasemmalta veljekset Jorma, Kalle ja Tatu Friman.

Tatu töissä traktorin kanssa Mäkelän mailla.

Tatu Friman lokakuussa 2010 vanhan kotitilansa Kuopan mailla. Tatu hoiti vielä koneittensa avulla peltoja, jotta pihamaisema säilyi mukavampana. Heinät menivät läheisen Kuerharjun tallin hevosille. Tatulla menee hyvin ja Mossekin on vaihtunut Mersuun. Muistelijalla on hersyvä nauru ja hymyäkin löytyy. "Kyllä se on jumalan kuva kaunis".

Mäkelän uusi talo heinäkuussa 2010. Siinä asui tytär Emmi (Kaulanen) ja Tatu Friman. Puolisoiden kuoltua taloon on v. 2020 sijoitettu Seven Fells-hostellin tiloja.