-

Kaulasen kantasuku

http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/kaulanen.html

Kauno Kaulanen on kirjoittanut tälle sivustolle Kaulasen kantasuvun mielenkiintoisen tarinan. Linkki tarinaan. Tässä katkelma Kaunon kirjoituksesta:

"Eeva Maria Pudaksen avioton poika Johan Eevanpoika Pudas, s.1847 (isä Heikki Palovaara Kurtakosta ?),  tuli ilmeisesti siihen tulokseen, ettei hänellä ollut perintöosaa Kolarin Saarenputaalla. Hän kokosi kahteen veneeseen perheensä, johon tuolloin luultavimmin kuuluivat vaimo: Greta Matilda Koskenniemi ja lapset: Herman Yrjö s.1872, Hanna Vilhelmiina s.1873, Maria Serafiina s.1874, Laura Matilda s.1877  ja alkoi sauvoa Äkäsjokea ylöspäin. Herman Kaulanen on kirjoittajan isälle kertonut olleensa viisivuotias, kun he nousivat jokea Äkäslompoloon, eli vuosi voisi olla 1878 ja luultavimmin kesä. Hermannin kertoman mukaan rannalle oli tullut Äkäslompolon talon lapsia katsomaan ja vilkuttamaan tulijoille.

Juho Pudas vaihtoi myöhemmin sukunimensä Kaulaksi tilan nimen mukaan. Savolaisperimä liitti nimen loppuun nen-päätteen ja nimi muotoutui Kaulaseksi. 

Juho ja Matilda Kaulasen lapset olivat:

Herman Yrjö s.1872,

Hanna Vilhelmiina s.1873, Maria Serafiina s.1874, Laura Matilda s.1877, Alida Johanna s.1878

Tuure Juho s.1879

Sandra Eufemia s.1881, Alma Avita s.1883, Johan Jalmari s.1885, Anna Filippia s.1887, Valdemar Viljam s.1889, Toivo Einar s.1891

Evert Einar s.1893"

Vahvennetulla merkitytkolme veljestä ovat kaikkien Kaulasten kantaisät.

Kaulasen taloja v. 1951. Taustalla Tuuren asuma Keski-Kaulanen ja edessä oikealla Hermannin rakentama Kurula. Vasemmalla oleva vanha navetta on purettu, mutta oikealla oleva rakennus on vuonna 2021 osa Äkäslompolon Sport Shopin myymälää.

Tässä heikkokuntoisessa kuvassa on kaksi Juho ja Matilda Kaulasen tytärtä. Vasemmalla Alma Avita Kivijärvi, o.s. Kaulanen, synt. 1883. Pöydän takana hänen miehensä Eemeli eli Eeli Kivijärvi Kolarista. Toinen aikuinen pöydän takana on Avitan sisar Sandra Eufemia, synt. 1881. Hän avioitui Kolariin Leevi Kivijärven kanssa. Lapset: Avitan takana vasemmalla Eino, Laina ja Leevi. Pöydällä istuu pikku Hanna. Sandran oikealla puolen ovat Lauri, Leo ja Tilda.

VasemmallaTuure Kaulanen ja hänen vieressään talon piika Eila Pietikäinen. Sitten poika Martti Kaulanen ja takana ilmeisesti Jouni Kaulanen. Markku Kaulasen sylissä oleva pikkupoika on hänen veljensä Lauri Kaulanen. Äärimmäisenä oikealla Tuuren veli Eevert Kaulanen.

Laura Matilda Lehto, o.s. Kaulanen, synt. 1877. Laura avioitui Aate Lehdon kanssa Muonion Tapojärvelle. Ämmin kanssa kuvassa ovat Väinö-pojan ja tämän puolison Saimin lapset Ellimaija ja Reino Lehto.

Laura Matilda on Äkäslompolon kuulun tarinankertojan ja tekstinluojan Kalervo Uutun eli Uuttu-Kallen äidin Laina Lehdon äiti.

Kaulasen tyttäristä vasemmalta Alma Avita, Laura Matilda ja Sandra Eufemia. Kuva 1950-luvulta?

Taustalla kaksi turistinaista on valmistautumassa hiihtämään. Edessä vasemmalta Helvi Kaulanen, Sirkka Äkäslompolo ja Emmi Kaulanen ovat lähdössä mukaan. Pojat ovat Markus, Jouni ja Lauri Kaulanen. Helvi ja Emmi ovat serkkuja ja pojat veljeksiä.

Neljän polven mieskuva on aika harvinainen. Tässä vasemmalta Herman, Hille, Heino ja Sauli Kaulanen  vuonna 1951. Herman Yrjö Kaulanen (1872-1952), Hille Hilarius Kaulanen (1897-1985), Heino Jalmari Kaulanen (1918-2000) ja Sauli Jalmari Kaulanen (1945-)

Tässä Hille Kaulanen Karinivan mökillä puunteossa v. 1952.