-

Koulukuvia

Äkäslompolossa ei ollut minkäänlaista koulua tai opettajaa ennen vuotta 1946. Äkäslompolon lapset kävivät koko elämänsä aikana vain 3-4 viikkoa kiertokoulua ja päälle rippikoulun. Osa ei käynyt näitäkään, mutta kun halusi kirkon vihkivän avioliittoon, niin silloin piti käydä rippikoulu. Ja rippikoulu ei onnistunut ellei ollut lukutaitoa. Lähin koulu tuli sitten Äkäsjokisuulle.

Vasta 12.9.1946 aloitettiin koulu tilapäistiloissa Riihen talossa ja oppilaita tuli heti 16. Koulu toimi ensin Riihen talon paakarituvassa. Kun ensimmäisen opettajan Saarnion vaimo muutti kylälle, niin koulu siirtyi Riihen pirttiin ja opettajapari siirtyi asumaan paakaritupaan. Vuonna 1948 valmistui sitten oma koulurakennus.

Koulun saaminen Äkäslompoloon oli Riihen talon Amanda Äkäslompolon ansiota. Hän haki lupaa koulun perustamiseen ja turvautui jopa tuttujen vaikutusvaltaisten turisatien apuun koulun saamiseksi.  Amanda oli itse käynyt 5 vuotta koulua ja osasi lukea ja kirjoittaa kauniilla käsialalla.

Kylän ensimmäisestä opettajasta Eino Saarniosta kertova lehtiartikkeli.

 

Tässä Riihen Paakari-rakennuksessa koulu aloitettiin vuonna 1946. Alussa oppilaat olivat eri-ikäisiä ja taidoiltaan vaihtelevia eikä epäpätevän opettajan tehtävä ollut helppo. Kylä sai toisen opettajaviran vasta vuonna 1960. Oppilaita oli tällöin jo 30. 

Paakarista koulu siirtyi Riihen talon tupaan.

Äkäslompolon koulu.

Vaikkei Äkäslompolossa ollut koulua, niin Kentän tyttäriä kävi koulunsa muilla kylillä. Stiina Urika Äkäslompolo valmistui Raahen kauppaopistosta 30.4.1948.

Äkäslompolon koululaisia Helsingissä kouluretkellä 1950. Vasemmalta opettaja Aino Joro, tukihenkilönä Irma Äkäslompolo, hänen edessään Toini Kangosjärvi. Tyttöpari, jossa takana Martta Friman ja edessä Saara Ala. Kurkkiva poika on Vilho Ristimella ja hänen oikealla puolen Kalevi Friman. Kalevin oikealla puolen Kalle Friman ja hänen takanaan Leena Äkäslompolo. Seuraavana edessä Tatu Friman takanaan Liisa Kangosjärvi (myöh. Kyrö). Sitten Maila Friman (myöh. Alatalo), Kerttu Kaulanen ja Esko Kaulanen.

Tatu Friman kertoi vuonna 2010 retkestä seuraavaa. Koulu aloitettiin Äkäslompolossa vuonna 1946 ja tämä on kylän ensimmäinen kouluretki. Osan rahoista lapset keräsivät kylän turisteilta keräyslistalla. Frimanin veljeksille käytiin ostamassa uudet puvut Pellosta. Helsingin matkalle otettiin mukaan myös vähän hyvin säilyvää evästä ja maitohinkki. Kuvassa hinkki on Maila Frimanin kädessä. Matkaan lähdettiin yöllä kävelemällä Äkäslompolosta kohti Äkäsjoensuuta. Eeli Kangosjärvi vei hevosellaan kaikkien tavarat. Äkäsjokisuulla odoteltiin linja-autoa, jolla mentiin Kaulirantaan junalle. Äkäslompolossa vierailleet turistit kuten Stenfors, hänen vaimonsa, Terichoff ja Lindfors olivat Helsingissä vuoronperään lasten oppaina. Käytiin Korkeasaaressa, Eduskuntatalossa ja museoissa. Koko Helsingin ajan asuttiin kuvassa olevassa junan makuuvaunussa asemalla. Kalevi Friman käveli unissaan ja opettajalla oli huoli siitä, että jos hän katoaa jonnekin Helsingissä. Siksi Tatun pitin nukkua Kalevin vieressä ja vahtia häntä. Ruokailtiin ostetuista eväistä ja baareissa. Paluumatkalla käytiin Tampereelta laivalla Teiskossa, josta opettaja oli kotoisin. Retkellä pojat kävivät ensi kertaa vesivessassa. Kun oli nykäisty narusta, niin vesi tulvahti pönttöön sellaisella vauhdilla ja äänellä, että pojat juoksivat opettajan luo kertomaan vessan hajoamisesta.  Retkellä kaikki meni hyvin ja tyytyväisenä palattiin kotiin Äkäslompoloon. 

"Me pääsemme nyt koulusta 24.5.1952." Vasemmalta Leena Äkäslompolo, Kerttu Kaulanen, Martta Friman, Ritva Friman ja Helga Kangosjärvi. Huomaa kuinka juhlavasti kaikilla on kansallispuvut päällä.

Vas. Marketta Kurkkio, Tuula Mäkitalo, Pirkko Äkäslompolo, Kirsti Tolonen, Mirja Friman, Reijo Viuhkola kurkkii, edessä Birgitta Äkäslompolo, takana Ulla Roos, Timo Gardin, Leila Palomaa, Raimo Tolonen ja Tuomo Kangosjärvi. (Syksy 1956)

Äkäslompolon koululaisia 1957. Kuvaaja on saanut lapset hymyilemään oikein kunnolla. Eturivissä vasemmalta Kirsti Kangosjärvi (Uuttu), Aila Lompolojärvi, Vuokko Kaulanen, Leila Kangosjärvi, Marketta Kurkkio ja hänen takanaan Mirja Friman, Pirkko Äkäslompolo, Rauni Lompolojärvi ja Leila Palomaa. Takarivissä vasemmalta Ulla Roos, Orvokki Viuhkola (Tapojärvi), Raija Kaulanen (Palomaa), Britta Äkäslompolo, Reino Gardin, Raimo Tolonen, Aimo Gardin.

Lue tästä ylärivin Ulla Güntherin ja äiti Vappu Roosin kirjoitukset Äkäslompolosta

Tässä lukuvuonna 1958-59 otetussa kuvassa vasemmalta Tauno Kangosjärvi, Britta Äkäslompolo, Anneli Palomaa, Kirsti Kangosjärvi, Raija Kaulanen, Leila Kangosjärvi, Aimo Gardin, Vuokko Kaulanen ja Markku Kurkkio

Ylitornion kristillisen kansanopiston oppilaina vuonna 1949 (?) eturivissä toinen vasemmalta on Impi Torvinen (myöh. Friman)  ja toinen oikealta Irma Äkäslompolo. Tytöt ovat serkkuja. Takarivissä äärimmäisenä oikealla on Emmi Kaulanen.

Äkäslompolon koulu talvikuvassa.

Äkäslompolon yläkoulu kaudella 1956-57. Eturivissä vasemmalta piilossa Markku Kurkkio, Sauli Kaulanen, Tauno Kangosjärvi. Seuraava pulpetti Pentti Äkäslompolo ja Samuli Palomaa. Takapulpetissa Anneli Palomaa (m. Erkheikki) ja Anja Viuhkola (m. Koivumaa).

Opettaja Railoman ottamassa kuvassa on poromiehenä Reino Gardin ja reessä Aimo ja Raila Gardin.

Kukaslompolon lapset asuivat Muonion kunnan puolella, mutta Samuli Palomaa sai ensin käydä koulua Äkäslompolossa. Viiden kilometrin tiettömän koulumatkan vuoksi pieni seitsemänvuotias poika asui viikot Karhu-Kustin ja Kustaavan luona ja oli kotona vain viikonloput. Kustaava on Samulin isoisän Juhon sisar. Muonion kunta kuitenkin muutatti Samulin ja veljensä Maunon Muonion Muotkavaaran koululle. Sinne ei ollut mitään tietä ja matkaa lähes 30 km. Syksyllä kouluun vietiin veneellä pitkin Äkäsjärveä ja jouluna vasta sai käydä kotona. Ei siinä kunnan herrat paljon lasten edusta välittäneet. Myöhemmin Samuli pääsi takaisin Äkäslompolon kouluun ja kasvettuaan kuljetti koululle mukanaan  porolla nuoremmat sisaruksensa.

Ennen koululaiset keräsivät syksyisin koulun keittolaan talvella käytettävät puolukat. Tässä Äkäslompolon koulun marjanpoimijoita vuonna ? Vasemmalta Raija Kaulanen, Orvokki Viuhkola, Vuokko Kaulanen, Leila Kangosjärvi, Kirsti Kangosjärvi ja Britta Äkäslompolo.

Tytöt vasemmalta Marketta Kurkkio, Birgitta Äkäslompolo/Vilpponen, Mirja Friman/Lahdenperä ja Kirsti Tolonen. (noin 1960). Huomaa tyttöjen Lapinlakit, joita koululaiset silloin yleisesti pitivät.

Vas. Tuula Mäkitalo, edessä Raimo Ristimella, Tuomo Kangosjärvi, Marketta Kurkkio, Birgitta Äkäslompolo. Takana Pirkko Äkäslompolo, Timo Gardin, Reijo Viuhkola, Mirja Friman, Kirsti Tolonen (kurkkii!), Raimo Tolonen. Kuvan on ottanut opettaja A. Railoma (n. 1960).

??

Äkäslompolon koululaisia (1962-3). Vasemmalla opettaja Sirkka-Liisa Juusola ja oikealla opettaja Armo Railoma

Hiihto oli vielä 1960-luvun alussa kylän lasten ykkösharrastus

Ennen kylissä oli kaunis tapa kokoontua runsaslukuisesti äitienpäiville tai koulun kevätjuhliin. Tässä kuva kevään 1962 äitienpäiväjuhlasta. Äärimmäisenä oikealla on Kentän Santra eli Sandra Äkäslompolo

Vuonna 1948 syntyneiden suuri ikäluokka rippikoulussa Kolarin kirkolla 1963.

Karilan Sauli Kaulanen oli kylän ensimmäinen ylioppilas ja vuosi oli 1966.

Britta Äkäslompolo oli yhdessä Markku Kurkkion kanssa kylän toinen ylioppilas Sauli Kaulasen  jälkeen. Britta kävi ensin Äkäslompolon koulua ja sitten Pellossa oppikoulun kaksi ensimmäistä luokkaa. Sitten hän siirtyi Sieppijärvelle kunnalliseen keskikouluun kolmeksi vuodeksi. Sieppijärvellä asuttiin asuntolassa yhteishuoneissa. Yhdeksän tyttöä asui samassa isossa huoneessa. Asuntolan hoitaja paimensi läksyjen tekoon. Kotona käytiin vain viikonloppuna ja koulua oli myös lauantaisin. Kotona oltiin myöhään lauantai-iltana ja joskus linja-auto ei lumen vuoksi päässyt kylälle asti, vaan loppumatkan joutui kävelemään. Maanantaina linja-auto lähti koululle aamulla klo 04.15 eli kovasti varhain. Britta pääsi ylioppilaaksi v. 1967.                

Masrkku Kurkkio, yo 1967.

Markun sisar Marketta Kurkkio valmistui sairaanhoitahaksi v. 1971?

Kari Kaulanen, Kuukkeli-lehden tuleva päätoimittaja, sanomalehtimies ja kirjailija (yo 1972).

Marjatta Vapa Sieppijärveltä. Hän vieraili paljon Äkäslompolossa Kurkkiolla ym. Marjatan isä on Lehon torpan Esko Vapa, joka otettiin äitinsä kuoleman jälkeen Sieppijärvelle ottolapseksi. Kari Kaulanen muistelee, että Vavan talo oli meille serkuille toinen koti, kun kävimme Sieppijärvellä keskikoulua.

 

Karilan talon Vuokko Kaulanen. Hän asustaa nykyään Saksassa.

Takana vasemmalla Veli Ollanketo, Satu Uuttu, Urpo Ristimella, Mikko Erkheikki ja Heli Kaulanen. Edessä opettaja Ulla Kunnari, Sari Palomaa, Tarja Kaulanen (Tolonen) ja Marjo Tapojärvi

Äkäslompolon koululaisia ke 23.11.1977. Täydentäkää nimiä, kiitos! Eturivissä vasemmalta Tarja Kaulanen/Tolonen, Maarit Kaulanen, Sari Palomaa, Miikka Korja, Ilkka Lehto vaaleassa puserossa vierellään vaalea Satu Uuttu sekä Marjo Tapojärvi ja Urpo Ristimella. Keskirivissä vasemmalta opettaja Tarja Tikkinen, Riitta Kaulanen, Ari Aho sinisessä puserossa, Hilkka Tolonen, Pentti Kaulanen, Airi Koivumaa, Sisko Friman ja Kirsi Äkäslompolo. Takarivissä Kai Kaulanen, Jari Kaulanen, Arvi Koivumaa, Pekka Äkäslompolo sivuittain, Jouko Kaulanen, Veli Ollanketo, Vesa Kaulanen ja Esko ja Erkki Lompolojärvi.sekä opettaja Pekka Hietaniemi.

Vasemmalta takarivi opettaja Pekka Hietaniemi, Sari Palomaa, Satu Uuttu, Ilkka Lehto, Urpo Ristimella, Tarja Kaulanen, Marjo Tapojärvi ja opettaja Tarja Tikkinen. Keskirivi vasemmalta Virpi Palomaa, Heli Kaulanen, Virpi Lindholm, Esa Lompolojärvi, Pasi Kurkkio. Eturivi vasemmalta Esko Lompolojärvi, Pirjo Lindholm,  Kirsi Äkäslompolo taulu kädessään, Jouko Kaulanen, Pekka Äkäslompolo ja Veli Ollanketo (Lukuvuosi 1979-80). Kuvassa kaikilla on jalassa hiihtokengät ja lapset ovat punaposkisia, koska kuva otettiin heti koulun hiihtoretken jälkeen.

Tämä kuva on Äkäslompolon koulun joulujuhlista (1980?) Takarivi Satu Uuttu, Tarja Kaulanen hieno solmio kaulassaan, Marjo Tapojärvi, Virpi Palomaa, Virpi Lindholm, Pasi Kurkkio, Esa Lompolojärvi, 

Edessä vasemmalla Heidi Gardin. Aikuinen edessä on Kolarin opettaja Anita Jaako. Janne Kaulanen, Pia Sanila, Silja Lehto, Suvi Uuttu. (Kuva Markku Kurkkio)

Jatkokoulu käytiin Kolarissa. Etualalla velmuilee Keijo Ristimella ja takarivissä toinen oikealta on Kullervo Gardin.

Äkäslompolon koulurakennus vuonna 1981 (kuva Röhkömukan majalta).

Äkäslompolon koulurakennus heinäkuussa 2010.

Koulun ja päiväkodin rakennukset ovat samassa pihapiirissä.