-

Kylämaisemaa talvella

Pasi Kurkkion drone-kuva ilta-auringosta Äkäslompolon ja sen tuntureiden päällä.

Kaikille Äkäslompolon jäällä hiihtäneille tuttu ja turvallinen maisema. Kuva Markus Kiili.

Tanon talon ja kappelin ympäristöä talvella auringon painuessa mailleen. Kuva Markus Kiili.

Näkymä Äkäsjoen sillalta kohti lännen kajottavaa aurinkoa. (28.11.2011 klo 15.13)

Aurinko laskee mailleen ja hämärä peittää kylän syliinsä.

Alkutalvenakin Sport Shopissa on asiakkaita.

Ylläskaltion taivas lupailee lisää lunta.

Lapsille pelkkä lumi riittää leikkeihin, koska sitä nykyään niin harvoina vuosina tulee etelään.

Kuva on otettu vuonna 1954 Möyhölän talon pihalta eli kylän vanhimman pystyssä olevan nk. Pekan pirtin edestä. Kuvassa näkyvä iso mänty seisoo yhä tievan laidassa nykyisen maantien lähellä (v. 2011). Tosin siitä ainakin yksi haara on katkennut ja tynkä suojattu ilmeisesti kattohuovalla. Oikealla näkyvä rakennusryhmä kuuluu Kamarin taloon eli Karhu-Kustin pihapiiriin.

Kauempana näkyvät rakennnukset kuuluvat Tanon taloon (ulkorakennuksia, talo, navetta, liiteri). Seuraavaksi vasemmalle vielä v. 2011 oleva talo on Amanda Äkäslompololle rakennettu vanhuuden ajan pirtti ja sitten Tanon aitta. Taempana ovat Riihen Paakarin katto, navetta, liiteri, Riihen talo ja riihi. Äärimmäisenä vasemmalla taustalla on ilmeisesti Kurulan talo.

Mistähän kohtaa kylältä tämä Saarisen vuonna 1954 ottama kuva on? Mökin sauna?

Tiukupuljun maisema vuonna 1962. Huomaa vanhan sillan jäänteet. Tiukupulju on v. 2020 muuttunut aivan toisenlaiseksi suurten rakennustöiden jälkeen.

Näkymä Kaupinojan sillalta pohjoiseen. Taustalla vasemmalla näkyy vanha hotelli Humina.

Kesänkijokea ja taustalla Kellostapuli.

Pikku-Kaupinjärven saurapuita ja lato (1959).

Kesänkijärven kämppä oli yksi varhaisista rakennuksista. Se oli lukollinen eikä siten yleisessä käytössä (1957). Nyt kämppä on 2000-luvulla purkukunnossa.

Pyhäjärven kämppä on suosittu pitemmän matkan hiihtokohde. Tässä turisteja rakenteilla olevalla kämpällä 1950-luvun loppupuolella.

Filmi oli kallista vielä 1959 ja sitä käytettiin säästeliäästi ottamalla kuvia harkitusti ja yleensä vain yksi kohteesta. Äkäslompolon ja Kukaslompolon välinen joki oli huhtikuussa niin kaunis, että Torsten Rancken otti siitä kuvan.

Tämä postikortti on tehty Torsten Ranckenin helmikuussa 1960 ottamasta kuvasta. Lienee lauantai kun Frimanin punainen rantasauna on lämpiämässä. Tekstin mukaan pakkasta on -32 ja talojen lämmitys näyttää samaan suuntaan. Sähköt Äkäslompoloon saatiin vasta 1968 ja niitä käytettiin ensin vain valaistukseen. Sähkön saannista kylä sai kiittää Ylläksen huipulle rakennettua TV-mastoa, joka tarvitsi sähkövirtaa toimiakseen. Yli kymmenen vuotta katsottiin pelkkää TV 1:stä ja vasta 1982 vuoden lopulla saatiin TV 2. Etualalla tumma Tanon talo ja taustalla vasemmalla Kellostapuli ja siitä oikealle Keskinen laki ja Yllästunturia.

Postin rannasta otettu kuva kohti järveä ja Kesänkitunturia.

Torsten Ranckenin ottama aivan ihana kuva vuoden 1962 Äkäslompolosta silloiselta postilta päin kohti Yllästä. Kylätietä on jo vähän aurattu uuden ajan merkiksi. Vanha vinttikaivo seisoo jo käytöstä poistettuna, mutta kylällä ajetaan vielä porolla.