-

Ahti Kaulanen

Syntynyt 1953 Äkäslompolossa.

11-vuotiaana keskikouluun Sieppijärvelle ja edelleen lukioon Pelloon.

Lastentarhaopettajaopisto Oulussa.

Paluu Äkäslompoloon, josta käsin toimin ravintolamuusikkona ja mm. musiikinopettajana.

Vuodesta 1985 otin  vanhemmiltani vastattavakseni Lomakiekerö Oy:n.

Vuonna 1990 olin perustamassa Lumiperhosta kotitilani vanhaan navettaan. Ajatuksena oli esitellä ja myydä lappilaista taidetta ja käsitöitä ja siinä sivussa pitää esillä omia töitäni.

Vaimoni Eila tuli mukaan toimintaan melkein heti yrityksen perustamisen jälkeen ja hän nykyään vastaa päivittäisestä toiminnasta

Taide:

Taide on ollut oleellinen osa elämääni lapsesta lähtien. Ohjausta sain aluksi lukiossa ,jossa kuvaamataito oli valinnaisaineenani.

Asuin lukion viimeisen lukuvuoden Ylitorniolla ,jossa osallistuin Sinkilöitten yhteisnäyttelyyn. Oulussa asumiseni ajan osallistuin aktiivisesti erilaisiin taidekursseihin ja mm. Kuusamossa pidettyyn grafiikan kurssiin.

Lastentarhanopettajaopisto sinällään oli painottunut erilaisiin taiteellisiin ja esittäviin aineisiin. Reijo Raekallion vetämällä akvarellikurssilla löysin akvarellin ja se on ollut minulle sopivin tekniikka viimeiset 15 vuotta. Maalaan n. 60 akvarellia vuodessa ja myyn ne yksinomaan Lumiperhosen kautta. Lisäksi olen tehnyt kuvituksia lehtiin ja polttanut kuvia puulle, lähinnä raidan visalle.

Olen toiminut muutaman vuoden –90 luvulla Kolarilaisen taideseura Saivon puheenjohtajana ja osallistunut sen näyttelyihin, lisäksi pidin yhden oman näyttelyn Helsingissä, samaan aikaan, kun Estonia upposi. Se kokemus oli mielenkiintoinen, mutta tulin siihen tulokseen, että Lumiperhonen ja Äkäslompolo riittävät minulle.

Tällä hetkellä toimin jäsenenä Lapin taidetoimikunnassa.

Olen painattanut töistäni 30 eriaiheista korttia, joita on saatavilla Lumiperhosesta

Ahti kaksivuotiaana tyylikkäässä Lapin puvussa

Musiikki:

Lukioaikana rahoitin elämääni kitaristina erilaisissa kokoonpanoissa.

Musiikki tuli ammatikseni, palattuani Oulusta Äkäslompoloon.Soitin ja lauloin erilaisissa kokoonpanoissa, lukuunottamatta jaksoa, jona join itseni yhteiskunnan ulkopuolelle,mutta palattuani elävien kirjoihin, jatkoin veljeni Kaunon kanssa musisointia vuoteen 2002 asti. Tuon jälkeen jätin keikkailun kokonaan. Musiikki on silti elämässäni päivittäin.

Vuonna 1985 julkaisimme äänitteen ”Ylläsvalssi ja muita lapin lauluja”, josta tehtiin pari vuotta sitten uusi äänite, vanhan materiaalin pohjalta. Se on myynnissä Äkäslompololaisissa liikkeissä ja myös Lumiperhosessa.

Sävelsin ja sanoitin useita julkaistuja lauluja ja niistä tunnetuin on ”Vain 7 päivää”. Tämän kappaleen on levyttänyt tietojeni mukaan 7 eri esittäjää. Tunnetuin niistä lienee Souvareiden näkemys ko. kappaleesta. Olen painattanut kuvittamani laulukirjan, johon omat lauluni on nuotinnettu. Kirjan nimi on” Vain 7 päivää” ja sitä löytyy mm. Lumiperhosesta.

Juttujani voi tilata minulta suoraan sähköpostilla ahti.kaulanen@yllas.fi.