-

Ristimella

Äkäslompolon taloon tuli Taneli Alarikin vävyksi Iisakki eli Iisko Ristimella (1859-1938).  Puolisot vihittiin vuonna 1889. Vaimonsa Maija eli Maria Johanna Äkäslompolo (1865-1945) oli ison talon tytär, mutta naisia sortavan järjestelmän vuoksi maata perivät vain pojat. Nuoripari joutui muuttamaan kylän laitamille valtion maalle metsätorppaan. Heidän poikansa Onne (1889-1960) meni 1917 naimisiin Rosinda Eufemia Eeron kanssa. Pitkäaikaisen nautinnan ja uusien lakien perusteella Onne sai lunastaa torpan omaksi vuonna 1938. Torpan virallinen nimi oli Matala, mutta sitä kutsuttiin Lahdeksi järven lahden perusteella. Perhe asui  Lahden talossa koko ikänsä eikä siinä heidän jälkeensä asunut ketään vakinaisesti. Onnelle ja Mialle syntyi kuusi poikaa ja yksi tyttö. Tytär Terttu meni kylällä naimisiin Jouni Kaulasen kanssa.

Vanhin poika Ilmo (1918-2006) asui poikamiehenä paljon ämminsä talossa eli Tanossa. Tanon Vilho Äkäslompolo testamenttasi Ilmolle maata Tanon tilasta ja Ilmo rakensi siihen oman talon. Samalla tontilla on nyt Ilmon veljenpojan Onni Ristimellan talo. Lahden talon nuorin poika Vilho (1934-1972) asui poikamiehenä tilalle rakentamassaan Uutelan talossa. Äiti Mia muutti Vilhon luo asumaan ja kotitalo jäi asumattomaksi. Talo purettiin myöhemmin ja hirsistä rakennettiin Muistomellan mökki. Poika Kaarlo Pontus (1920-2004) meni naimisiin Linda Viuhkolan kanssa saaden yhden lapsen Annen ja asuen paljon Riihellä.

Oiva (1922-2003) meni naimisiin Alli Gardinin kanssa ja heille syntyi neljä poikaa Raimo, Onni, Taisto ja Keijo. Pojista Onni ja Taisto asuvat perheineen kylällä. Vaimot Teija ja Tiina Mansikka ovat junantuomia. Osvaldin eli Valtti Ristimellan (1924-1997) vaimo on Anna-Liisa Heikkola ja heidän tyttärensä Merja asuu kylällä. Merjan ja Niilo Ristimellan poika Markus asuu perheensä kanssa kylällä isovanhempiensa talossa. Kuudes poika Olavi (1927-1993) asui vaimonsa Anja Lahdenperän kanssa tilan mailla Karilantien varressa. Olavin ja Anjan neljästä lapsesta kolme asuu kylällä perheineen. Helenan mies Kauko Ollila on Äkäsjärveltä. Pojista Niilo on naimisissa serkkunsa Merjan kanssa ja Urpon vaimo Johanna on Tapojärvestä. Tilan mailla asui siis koko joukko Ristimellojen sukuun kuuluvaa väkeä.

Äkäslompolossa vuonna 1945 otetussa kuvassa on joukko poikia ja nuoria miehiä. Keskellä reessä istuu 23-vuotias Lauri Ristimella ja toinen oikealla Osvald Valtti Ristimella. Äärimmäisenä vasemmalla on Lauri Kaulanen. Takana seisoo lippalakkipäinen Jaakko Gardin. Hevosmies Kalevi Frimanilla on tyylikkäät ajohanskat ja oikealla istuva on Esko Kaulanen.

Maria Ristimella eli Iiskon Maiju istuu tulilla. Jotain tarkoitusta varten on tehty vasitut rakovalkeat. Myöhemmin eräänä iltana Maiju kuoli. Väki veisasi hänelle virren ja pani murheissaan kamarin oven kiinni. Aamulla kun väki istui aamupalalla, niin Maiju kömpi yllättäen myös pöytään. Väki oli tietysti kauhuissaan tilanteesta. Syötyään Maiju kömpi takaisin sänkyyn ja kuoli lopullisesti samana päivänä.

Vasemmalla Maria Johanna Ristimella (o.s. Äkäslompolo, 1865-1945). Maiju kuoli kahteen kertaan eli oli perheen mukaan kuollut illalla ja jätetty virren veisauksen jälkeen kamariin. Aamulla hän tuli perheen hämmästykseksi aamiaiselle ja kuoli sen päivän aikana uudestaan ja lopullisesti. Oikealla Kentän talon Santra Äkäslompolo (o.s. Palovaara).

Ristimellan portailla toinen vasemmalta on äiti Miia Ristimella, tunnistamaton, Osvald ja Pontus. Kolme turistinaista on mukana kuvassa.

Anja Lahdenperä vuonna 1956 savottakämpän portailla. Anja on kuvassa oikealla ja vasemmalla hymyilee Anjan serkku Alli Baas. Tyttöjen keskellä seisoskelee Antti Tolonen.

Tässä Lahdenperän portailla v. 1959 otetussa kuvassa vasemmalla Kalle Lahdenperä, Elina Lahdenperä sylissään Anjan tytär Helena, sitten äiti Anja Ristimella (o.s. Lahdenperä) ja Olavi Ristimella.

Anja ja Olavi Ristimella. Anjaa kai vähän ujostuttaa Olavin hartioilla oleva käsi.

Osvald Ristimella (1924-1997)

Kalle Lahdenperä poronsa kanssa. Kalle antoi tämä kuvansa kummipojalleen Samuli Palomaalle muistoksi.

Kalle Lahdenperällä oli tapana sanoa, että "se on unka näin". Pojat ihmettelivät Kaulasen Hermannille, että onko se unka saamea vai mitä ja mitä se tarkoittaa. Herman vastasi, että se tarkoittaa samaa kun hän sanoo "niinke". Varmaan asia valkeni pojille! Nyt 2000-luvulla fiktiohahmo Mauri Äkäslompolo sanoo, että "se on poka niin". Oisko sukua?

Ristimellan veljekset isänsä Onni Rikhard Ristimellan (1889-1960) hautajaisissa. Vasemmalta Vilho, Olavi, Valtti, Oiva, Pontus ja Ilmo. Onnin isä on Iisko Ristimella ja äiti Maiju o.s. Äkäslompolo. Kuvan veljekset itse kuolivat myöhemmin merkillisesti niin, että nuorin eli Vilho kuoli ensin ja sitten toiseksi nuorin ja koko ajan käännetyssä järjestyksessä niin, että viimeisenä kuoli vanhin poika eli Ilmo Ristimella. Kuvassa on puoliso ja äiti Rosinta Eufemia (Miia) Ristimella, o.s. Eero (1894-1963) ja veljesten sisar Terttu Marja (1925-2002).  Terttu on Jouni Kaulasen vaimo. Veljekset Iisko Ilmo Rikhard (1918-2006), Kaarlo Pontus (1920-????), Oiva (1922-2003), Laine Osvald (Valtti) (1924-1997), Onni Olavi (1927-1993), Vilho Vilhelm (1934-1972). 

Olavi Ristimella tykkäsi kuunnella äänilevyjä ja hankki sitä varten levysoittimen. Väliaikana soittimen kansi laitettiin kiinni ja soitin pantiin talteen pöydän alla olevalle välilevylle.

Lapset keksivät kyllä aina jotain tekemistä. Tässä 1960-luvun alun kuvassa Mauri ja Jorma Ristimella ovat kyllästyneet odottamaan kesää ja laittaneet krossipyörät liikenteeseen

Heikkolan talon portailla 60-luvun alkupuolella vasemmalta Jorma, Raimo, Taisto ja Mauri Ristimella.

Kuvaaja on pyytänyt haravoijia menemään Tiurajärven laiturille. Edessä Taimi Pietikäinen ja takana Anna-Liisa Ristimella. Kohta kengät kastuvat!

Kuvan keskellä Anja Ristimella ja oikealla Eini ?? Kallosta. Rahaa olisi ollut pitempäänkin hameeseen, mutta maailmanmuoti määräsi toisin myös keittiössä. Vasemmalla oleva "turisti" Ingrid on kirjoittanut kuvan taakse Anjalle "Hälsningar till kocken. Lähetätkö marjoja jos sulla on!"

Kun äiti ei ole kotona, niin lapset hyppivät pöydällä. Mutta kukapa on asetellut näin ja ottanut kuvan? Vasemmalta Niilo, Irja ja Helena Ristimella.

Helena kotipihallaan keinussa. Syvät ovat murkun mietteet pihakeinussa 1973.

Helena avioitui Kauko Ollilan kanssa. Kauko on kuuluisan porosuvun Vasaran jälkeläisiä Äkäsjärveltä. Helenalla ja Kaukolla on kolme tytärtä eli Hanna-Leena, Saana ja Salla-Riikka Ollila.

Ei 1970-luvulla aina hankittu lapsenhoitajia. Tässäkin serkukset Rauno Lahdenperä ja Urpo Ristimella ovat viisivuotiaina Haron majan portailla kesken omien leikkiensä. Kerran taas he olivat kadonneet ja vanhemmat lähtivät hakemaan heitä. Pojat löytyivät Kaupin sillalta kävelemässä sen kaiteella. Toisen kerran Urpo ryntäsi äitinsä luo huutaen, että Rauno putosi kaivoon. Kun vanhemmat kauhuissaan juoksivat kaivolle päin, niin Rauno nousi äkkiä kannen takaa ja huusi "Bööö". Tästä lapsuudesta Ristimellan perheeseen onkin jäänyt sanonta " Harvassa ovat ne asiat, missä Urpo ei ole ollut mukana"

Tässä äiti Anja pitelee kuopustaan Urpo Ristimellaa hetken paikoillaan. Huomaa Anjan tyylikkäät 1970-luvun silmälasit.

Edellisen kuvan Urpo Ristimella perheensä kanssa juhannuksena 2010. 

Vasemmalla oleva Anja Ristimella on tässä Haron majan asetelmassa laitettu kuvausta varten kesken töiden oikein istumaan takan ääreen (20.9.1970)

Vasemmalla Anja Ristimella ja oikealla Tuulikki Lahdenperä. Kerran Tauno Kangosjärvi laittoi takana olevan Tuulikin auton pakoputken täyteen lunta. Auto ei käynnistynyt ja Anjan mies joutui traktorillaan viemään naiset kiireellä takaisin töihin Haron majalle. - Tunnettu lauluntekijä Jaakko Teppo aikoo ravilaulussaan voittaa totossa kun ei koskaan voittanut lotossa ja vaihtaa Mossen Mersuun. Kuvan Tuulikki voitti lotossa 10 miljoonaa markkaa ja vaihtoi Ladan Mersuun. Rahaa riitti vielä kaikille lapsillekin

Ristimellan Olavi rakensi traktoriinsa tällaisen takalavan, jossa kulkivat sekä tavarat että ihmiset. Joskus hän laittoi siihen myös mukaan ottamansa pöytäpuhelimen. Olavi poikkesi reissuilleen eikä vaimo Anja aina pitänyt tästä. Anja sitten kyseli puhelimella Olavia kylältä kotiin. Kun puhelin oli mukana traktorissa, niin huonompi oli silloin soitella. Aapi Äkäslompolo eli Kentän Aapi sitten kerran sanoi velmuillen Olaville "Mie hain sinua ja olisin soittanu sulle, mutten tienny rattorin numeroa". Aapi oli aikaansa edellä, koska ei 1973 vielä tiedetty kännyköistä mitään

Majoitustoimintaa harrastaneiden perheiden lapset saivat olla kesäkauden marjassa. Piti poimia turisteille ja itselle hillat, mustikat ja syksyllä vielä puolukat. Marjojen piti riittää koko kaudeksi eli kyllästymiseen asti metsässä sai huhkia. Tässä Olavi Ristimella laittaa marjaretkellä evästulia ja tulee hetki, joka Helena tyttären mukaan oli kovasti odotettu tauko.

Reijo Angeria tässä Fordinsa rengaspuuhissa 1974 ja Olavi Ristimella on pomona. Reijo kuljetti autollaan kylän maitoja Kurtakkoon, josta ne vietiin Kaukoseen meijeriin.

Alle 15 v. Niilo Ristimella harjoittelee tässä tunnollisesti vain pihalla mopon ajoa odottaen laillista ikää ja oikeaa maantieajoa. Myöhemmin Niilo vaihtoi järeämpiin vehkeisiin ja tekee kaivinkoneellaan mökinpohjia ja muuta hyödyllistä.

Vuonna 1975 Anja Ristimella sai auton, Haron majan väki luovutti Anjalle huomaavaisesti ensiapulaukun.

Monet kylän taloista pitivät turisteja taikka hoitivat yritysten majojen siivousta ja ylöspitoa. Anja Ristimella teki töitä Haron majalla ja muilla majoilla ennen kuin perusti oman yrityksen nimeltä ÄkäsSolmu. Tässä Anja päärakennuksen ruokasalissa v. 1991.   

Vuonna 1996 viikon 12 lauantaina Anjalla oli kädessään katastrofin ainekset. Yrityksessään Äkässolmussa oli turisteja tuvat täynnä. Lisäksi Anjalla oli hoidettavanaan Haron ja Neliapilan majojen ruokahuolto. Ruokittavia oli toistasataa henkilöä ja Anja katkaisi jalkansa. Tilapäisiä apulaisia haalittiin puhelin kuumana ja tilanne saatiin hoidettua. Anjalla oli kipsi 6 viikkoa ja sauvoilla hän kinkkasi töihin heti kun sai liikkua.

Anjan yrityksen Äkässolmun päärakennus 1990-luvulla. Rakennuksessa oli hotellitason huoneita ja iso ruokasali. Lisäksi pihassa oli majoitukseen Loimumaja ja pienempiä tiloja.

Anja vasemmalla ystäviensä Lars Lillhongan ja Kaisu Åmanin kanssa. Anjan takana hänen vävynsä Kauko Ollila.

Anja Ristimella Äkässolmun keittiössä ruuan laitossa. Pääkokkina Solmussa toimi takana oleva Anjan tytär Helena. Anja jäi eläkkeelle sairauden vuoksi osittain 2001 ja kokonaan 2004. Anja kuoli 2017.

Oiva Ristimellan poika Taisto jouluaterialla 26.11.2010. Vasemmalta Taisto, Anni, Kaisa ja puoliso Tiina Mansikka-Ristimella.