-

Kaulasen suvun Kurula

Kaulasen kantatilan vanhin poika Herman (1872-1952)  asui jonkin aikaa ensimmäisen vaimonsa Maria Kustaava Äkäslompolon (1871-1908) kanssa Kukaslompolon kruununtilalla. Vaimo ei viihtynyt syrjäisessä talossa eivätkä seudulla liikkuneet karhut lisänneet viihtyvyyttä. Perhe muutti takaisin Hermannin kotiin Äkäslompoloon. Hermannin ensimmäisestä avioliitosta syntyi kaksi tyttöä, jotka kuolivat nuorina keuhkotautiin kuten heidän äitinsäkin. Äiti Maria Kustaava kuoli v. 1908. Pojista Toivo Jalmari kuoli myöhemmin jäätyään tukkikuorman alle. Lapsista jäi henkiin vain poika Hille Hilarius Kaulanen (1897-1985). Hillen jälkeläisiä on kylällä runsaasti.

Herman asui kotitalossaan Keski-Kaulasessa veljiensä Tuuren ja Eevertin kanssa. Herman avioitui uudelleen 1920 taloon palkolliseksi otetun Johanna Kivijärven kanssa, jolla oli piiaksi tullessaan mukanaan poika Väinö Kivijärvi. Hermannin ja Johannan yhteinen lapsi Kauko Herman sairastui lapsena polioon ja jäi vammaiseksi. Herman siirsi Kaulasen pihapiiristä Kurulaan ison ulkorakennuksen, josta salvattiin Kurulan hirsinen päärakennus. Rakentajana toimi tunnettu kirvesmies Alpo Jaakkola ja ikkunat höyläsi Aarne Okman niminen puuseppä. Poika Väinö oli mukana kaikissa rakennusvaiheissa. Talo valmistui 1935 ja se on nykyisin osa Sport Shopin myymälää. Väinö Kivijärvestä piti tulla Kurulan isäntä, mutta hän jäi kentälle tykistökeskityksessä Äyräpäässä 9.7.1944. Hermannin sisaren Lauran poika Väinö Lehto oli vaimonsa Saimin kanssa hoitanut Kurulan taloutta. He muuttivat Tapojärveen ja Hermanin pojanpoika Aatos Kaulanen tuli taloon asumaan ja rengiksi. Syytinkisopimuksella Kurula siirtyi 11.9.1949 Aatos Kaulaselle.

Aatos meni 1952 naimisiin Irma Äkäslompolon kanssa asuen Kurulassa lastensa kanssa. Perhettä varten laitettiin Kurulan kylmään päähän lämpimäksi kaksi pientä kamaria. Rakentajina toimivat Kalle Kangosjärvi ja Valtti Ristimella. Hermannin pojalle Kaukolle (1920-1995) rakennettiin oma mökki pihapiiriin. Se on vieläkin jäljellä vastapäätä Sport Shopin myymälää tien toisella puolen. Turisteja varten Kurulan yläkertaan rakennettiin kaksi pientä huonetta ja takkatila. Kuten muutkin kylän talot, niin Kurulakin eli pienellä maanviljelyksellä, metsätöillä ja turistien pidolla.  Hermannin rakentama vanha navetta purettiin ja uusi rakennettiin toiselle puolen pihaa. Tämä navetta on nyt Irman ja Aatoksen pojan Ahti Kaulasen ja tämän vaimon Eilan pitämä Taide- ja käsityögalleria Lumiperhonen. Eila ja Ahti asuvat Kurulan maalla. Nyttemmin edesmenneet vanhemmat Irma ja Aatos asuivat uudisrakennuksessa ennenkuin siiirtyivät hoivakotiin. Kurulan maalla Tunturintien ja Sivulantien risteyksessä asuu Irman ja Aatoksen pojan Kauno Kaulasen tytär Marja-Liisa eli Marra miehensä Ilkan ja perheensä kanssa.

Herman Yrjö Kaulanen (1872-1952). Vanhin kolmesta eloonjääneestä Juho ja Matilda Kaulasen pojista.

Hermannin toisen vaimon pojasta Väinö Kivijärvestä piti tulla syytinkisopimuksella Kurulan vanhusten hoitaja ja talon isäntä. Äyräpään taistelun hirvittävässä tykkitulessa hän katosi jäljettömiin 9.7.1944.

Takana oikealla Herman ja Johanna Kaulanen yhdessä viiden turistin kanssa. Kuivat lihat ovat valmistumassa aitan päädyssä. Niitäköhän turistit ovat tulleet maistelemaan?

Johannna Kaulanen ja oikealla hänen poikansa Kauko Kaulanen. Keskellä iloinen turisti Gertrud Bäck Tammitievasta. Johanna näyttää turistille, kuinka saunavasta sidotaan...

Sympaattinen kuva piisin edessä istuvista ja toisiaan katsovista puolisoista. Kurulan isäntäväki Herman Kaulanen ja toinen puoliso Johanna, o.s. Kivijärvi (1880-1963). Johannaa kutsuttiin yleisesti Juhannaksi Ruotsin mallin mukaisesti. Johannalla oli erikoisen hyviä keltaisia pikkuleipiä. Nämä olivat yleisesti tunnettuja "Mettäkakkoja". Vanhemmiten hänellä huononi kuulo ja hän hyräili virsiä. Johannan kädet olivat työstä niin parkkiintuneet, että hän nappasi kuuman kahvipannunkin ilman patalappua. Johanna oli kovasti kiltti ja kulki puolijuoksua passaten vanhemmiten kärtyksi tullutta Hermania.

Tämä kuva on Kurulasta 1940 luvun jälkipuoliskolta. Herman kävi vanhempana ahkerasti naapureissa "aamukylässä" ja muisteli vanhoja asioita ja tarinoita.  Herman kuoli 1952 eturauhassyöpään.

Hermannin ja Johannan ainoa lapsi Kauko Kaulanen sairasti lapsena polion, joka aiheutti hänelle elinikäiset vammat. Tästä syystä hän ei pystynyt ottamaan Kurulaa hoitaakseen. 

Irma Äkäslompolo ja Aatos Kaulanen vihittiin 28.9.1952. Nuoripari asettui asumaan Kurulan tilalle, jonka Aatos oli saanut syytinkiä vastaan iso-isältään Herman Kaulaselta. Pari rakensi myöhemmin uuden kodin samalle tontille, mutta tien itäpuolelle. He asuivat siinä aina palvelutalon aikaan asti. Vuonna 2020 tässä rakennuksessa asuu parin pojan Ahdin tytär Tanja. Ahti itse asuu puolisonsa Eilan kanssa viereisessä uudisrakennuksessa. 

Oikealla Kurulan talo, jonka Herman ja Johanna luovuttivat sodan jälkeen syytinkiä vastaan Aatos Kaulaselle. Aatos ja Tanon talon Irma Äkäslompolo vihittiin 28.9.1952. Vasemmalla ollut vanha navetta purettiin ja uusi rakennettiin päärakennuksen oikealle puolen.

Kurulaan on jo noussut oikealle navetta ja muita rakennuksia. Taustalla vasemmalla Keski-Kaulasen rakennuksia. Kuva on otettu aikavälillä 1960-65.

Kurulan Aatos Kaulanen tervahaudan hoitajana

Kauko Kaulanen oman mökkinsä pihalla. Punaiseksi maalattu mökki on vuonna 2021 yhä olemassa Sport Shopia vastapäätä.

Aatos Kaulanen oli ensimmäisiä rinnetyöntekijöitä Ylläksellä. Alkuperäinen vaijerihissi edellytti neuvovaa ja auttavaa henkilökuntaa.

Irman ja Aatoksen esikoispoika Ahti poseerausasussa.

Toinen poika Kauno  3 v. kanavahtina Kurulan pihalla. Jotain haluttaisi tehdä, mutta isä osui paikalle kameran kanssa.

Kurulan talon pihaa 1960-luvulla. Oikealla punainen navetta, joka on nyt taide- ja käsityögalleria Lumiperhonen. Taustalla näkyy Kurujen talo Peltola.

Kauno, äiti Irma ja Ahti kotinsa rappusilla 1960-luvulla. Pojat ovat syntyneet 1956 ja 1953. 

Kurulan talo on valkoinen talo tien takana etualalla.

Aatos Kaulanen sisarensa Anjan syntymäpäivillä 30.1.2001.

Vanhoilla päivin Kauko kulki tällaisella pyörällä. Kerran Tammitievan turistit veivät Kaukon pyörineen tunturiin ja Kauko laskea huristeli sieltä alas kylälle.

Kauko Kaulanen 1920-1995. Lue tästä Kari Kaulasen kirjoittama muistokirjoitus Kaukosta.

Irma ja Aatos Kaulanen lokakuussa 2010.

Irman ja Aatoksen poika Ahti lokakuussa 2010. Ahti on taidemaalari ja pitää perheensä kanssa Lumiperhonen-nimistä  taide- ja käsityögalleriaa.

Kauno-poika sylissään tyttären tytär Saimi Poutanen. Kauno on tunnettu muusikko ja lauluntekijä. Ystäviään hän ilahduttaa taidokkailla valokuvilla ja mainioilla kertomuksillaan netin palstoilla.

Kaunon tytär Marra ( Marja-Liisa) Kaulanen miehensä Ilkka Poutasen kanssa. Kuvassa myös lapset Saimi ja Paavo Poutanen (3.10.2010). Perheellä on Selvä Pyy-niminen pubi kylän keskustassa ja suunnitelmia rakentaa uusi hotelli suvun maille.

Kaunon poika Kimmo Kaulanen ja puoliso Satu Renko. Kimmolla sylissä perheen poika Lenni Harald Kaulanen. Satu omistaa Kuukkeli-lehden ollen myös sen päätoimittaja. Kimmo on monitoimimies työskennellen ambulanssissa, Kuukkelissa ym.

Kurulan talon neljän polven miessuora. Vasemmalta Aatos, Kauno, Kimmo ja Lenni Harald Kaulanen.

Irma Kaulanen halusi rakentaa  Äkäslompolon perintömailleen luksustasoisen mökin, jota vuokraisi sellaisille varmoille tutuille asiakkaille, joita oli vuosien aikana kertynyt. Mökin rakensi muoniolainen rakentaja, olisiko ollut Heino Muotka. Mökki on vaaleasta rakennuksesta ensimmäinen vasemmalle. Äiti esitti pojalleen Kaunolle, että tämä alkaisin asua mökissä, koska hän ei enää jaksanut hoitaa sitä. Kauno on asunut tässä viehättävässä rantamökissä vuodesta 2000 lähtien. Kuva vuodelta 1989/ Lapin Kansan arkisto

Samassa kuvassa oikealla oleva rakennus on Irman sisaren Sirkka Frimanin pojan Voiton rakentama ja valmistui seuraavana vuonna eli 1990. Voiton kuoltua nuorena vuonna 2007 talo oli kolme vuotta tyhjillään.  Kaunon poika Kimmo Kaulanen remontoi talon yhdessä puolisonsa Satu Rengon kanssa. Sisään he pääsivät muuttamaan tammikuun ensimmäisellä viikolla vuonna 2010. Talon asukkaisiin kuuluvat vuonna 2021 myös perheen pojat Lenni (s. 2010) ja Onni-Kalle (s. 2015).