-

Yhteiskuvia

Amerikkaan muuttaneen Erkki Äkäslompolon (1852-1935) lapsia. Erkin sukunimeksi vaihdettiin Paavo häntä kasvattaneiden Kukkolan sukulaisten perusteella. Erkin isä oli myös Erkki eli Iso-Erkki Äkäslompolo (1814-1888). Kuvassa lapset  Edla Adriana, Charles William, Anna Adela, John Edward ja Esther Evelyn. Paavot asuivat Minnesotan Cocotassa.

Takaa vasemmalla Lorens Gardin, Otto Äkäslompolo, Auno Salmijärvi ja Jonne Äkäslompolo. Keskellä Hilma Gardin sylissään Einari, Herman Äkäslompolo ja Amanda Äkäslompolo. Edessä Lyyti Friman, Vieno Äkäslompolo, Irja Friman ja Lauri Oksanen.

Edessä Arvid Äkäslompolo, Auno Salmijärvi, Hilma Gardin ja Hilma Salmijärvi. Takana Otto Äkäslompolo ja Stiina Äkäslompolo. (1920?)

Takaa vasemmalta Kalle Kangosjärvi, Aukusti Friman, Vilho Äkäslompolo (Iso-Vilkko), Saimi Äkäslompolo sylissään poika Heimo, Otto Äkäslompolo ja puoliso Amanda Äkäslompolo (o.s. Viuhkola), Teodor Äkäslompolo ja Linda Viuhkola. Keskellä seisovat Pauli ja Maija Gardin. Edessä istuvat Kauno, Sirkka ja Herman Äkäslompolo sylissään tytär Ilta. Näiden vieressä Jaako ja Einari Gardin. Sylissä oleva Ilta on syntynyt kesäkuusdsa 1926, josta voi päätellä kuvan olevan ehkä vuodelta 1928.

Vasemmalta Olli Pudas, Lorens Gardin ja Teodor Äkäslompolo. Edessä Viira Äkäslompolo, Fredrika Äkäslompolo ja Hulda Lantto.

Takana Ossi Holck, Armas Friman, Einari Gardin, Hilda Holck, ?. Edessä Kauno Äkäslompolo, Maria/Maija Gardin (m.  Ristimella), piilossa Ilta Äkäslompolo, Alli Gardin, Irma Äkäslompolo, Sirkka Äkäslompolo ja Amanda Äkäslompolo. Leiju-koira hakee vielä omaa paikkaansa.

Oikealta Sirkka Äkäslompolo, Maija Ristimella, Linda Viuhkola, Ilta ja Irma Äkäslompolo, tunnistamaton lapsi ja Amanda Äkäslompolo.

Keskellä istuu Usko Friman Kuopalta ja vasemmalla puolen on Einari Kangosjärvi ja oikealla hänen veljensä Tuure

Kukaslompolon pihalla vuonna 1937 vasemmalta Einari Kangosjärvi, esiliinanainen on Einarin puoliso Vieno vierellään tyttärensä Helga, Vienon takana Tanon iso-Vilkko, lettipäinen on Veera Palomaa ja hänen takanaan isä Juho karvalakki päässä. Veeran vieressä on hänen äitinsä Aino Palomaa, jolla on sylissä Kangosjärven tyttö Liisa. Einari ja Veeran tuleva puoliso Eelis Kangosjärvi ovat veljeksiä. Veera ja Eelis asuivat myöhemmin Nilivaarassa.

Vasemmalta Sirkka Äkäslompolo (m. Friman), Anja Kaulanen (Kurkkio), Nanni Äkäslompolo (kuoli nuorena), Stiina Ulla Äkäslompolo, Maija Ristimella (Gardin) ja Alli Gardin (Ristimella). Kuva on todennäköisesti vuodelta 1933 ja Torsten Ranckenin ottama.

Toisessa kuvassa ovat myös äidit mukana. Vas. Kentän Saimi Äkäslompolo, Tanon talon Amanda Äkäslompolo, Hilda Holck, Linda Viuhkola (m. Friman), Aili Äkäslompolo (Saimin sisar) ja toinen Amanda Äkäslompolo eli Riihen Manta

Tässä Riihen pirtin edessä otetussa kuvassa on tikkailla erikoinen hattu päässään Ossi Holck. Hänen edessään Hilkka Friman, sitten tytöt Ilta Äkäslompolo (m. Kaulanen) ja Alli Gardin (m. Ristimella). Iltan mekkoon on laitettu kunnon paikka. Seuraavina Hilma Gardin, Ville Äkäslompolo, Jaakko Gardin, Amanda Äkäslompolo (Riiheltä) ja Pauli Gardin. Leiju-koira ottaa kuvauksen rennosti. 

(Kuva 1933-34).

Toinen vasemmalta on Tuure Kaulanen ja hänen edessään oleva pitkä poika on Hermanni Kaulasen poika Kauko. Aatos Kaulanen kurkkii Kaukon takaa. Näiden edessä oleva pieni poika on Hannu Kaulanen. Näiden oikealla puolen on Fredrika Kaulanen ja hän pitää käsiään Teuvo Kaulasen hartioilla. Edessä ujosti katsova poika on Lauri Kaulanen. Takana on kaksi turistia.Takarivissä vaaleassa asussa Aune Friman vierellään Amanda Äkäslompolo. Hänen oikealla puolellaan on Juntti Palomaa musta karvalakki päässään ja äärimmäisenä oikealla hänen vaimonsa Aino Palomaa edessään Vaili Äkäslompolo. Vailin edessä oleva tyttö on Helka Kangosjärvi ja hänen vasemmalla puolellaan Emmi Kaulanen(1930-luvun loppupuoli)

Kuvassa vasemmalla olevan Hille Kaulasen kanssa Kusti Kangosjärvi. Nainen keskellä on Eila Pietikäinen (m. Kotakorva)

Kyläläisiä vierailulla Karinivan majalla. Ketä ja koska?

Kyläläisiä kokoontunut Karinivan majalle. Alimmassa kuvassa vasemmalta Arvid Äkäslompolo, Tuure Kaulanen, Kentän Sandra Äkäslompolo, Nili-Kusti Kangosjärvi, Riihen Amanda Äkäslompolo, Hille Kaulanen ja Otto Äkäslompolo. Oikealla penkillä istuu varjoon jäänyt Gunnar Stenfors naisystävänsä kanssa.

Sirkka Äkäslompolo, Eelis Kangosjärvi, Lauri Ristimella ja Toivo Kaulanen. 

Vasemmalta ?, Eeva Äkäslompolo? ja Veera Palomaa. Tytöt ovat syntyneet 1920-luvun alkupuolella.

Tukkikämpän tiivistunnelmainen ja aromikas sisäkuva. Edessä toinen vasemmalta on Heino Kaulanen ennen sotia otetussa kuvassa. Markku Kaulanen kurkistelee nuoren savottaemännän edessä.

Urheiluseura Ylläksen Nousu perustettiin1945. Kylässä ei ollut urheilukenttää eikä oikein sopivaa aluettakaan urheilun harrastamiseen. Rintamalla olleet miehet olivat tottuneet ajan kuluksi urheilemaan eikä sotilaillakaan ollut kenttiä. Mutta juosta voi kehnommissakin olosuhteissa.Tällöin alkoi Äkäslompolon ympärijuoksu, joka elvytettiin myöhemmin uudestaan henkiin ja se on ollut myöhemmin yksi Äkäslompolon kylän kesätapahtumista. Tässä on kyläläisiä ja pari turistia vuoden 1953 kuvassa.

Vasemmalta oikealle: Paavo Komulainen, Toivo Kurkkio (Vertin veli), Heino Kaulanen, Toivo Kaulanen, Eevert (Vertti) Kurkkio ja Aatos Kaulanen. Edellisen kuvan eturiviä on kerätty erikseen tähän kuvaan. Mikähän on ollut tarkoitus?

 

, T

Tiurajärven Pietikäisen navetan seinustalla vasemmalta Agnes Pietikäinen ja Antti Tolonen. Olisiko Antti tullut moottoripyörällään mukaan johonkin ikkunaremonttiin? Agnes on Heikki Kaulasen mummo. (1950-luvun loppua?).

Vasemmalta Tanon talon Amanda Äkäslompolo (1889-1983), Nelly Friman, Hilja Friman ja Sieppijärveltä Emmi Raittimo. Ilmeisesti naiset ovat käymässä maalikylässä ja otattaneet kuvan siellä

Äkäslompolon koululaisia Helsingissä kouluretkellä 1950. Vasemmalta opettaja Aino Joro, tukihenkilönä Irma Äkäslompolo, hänen edessään Toini Kangosjärvi. Tyttöpari, jossa takana Martta Friman ja edessä Saara Ala. Kurkkiva poika on Vilho Ristimella ja hänen oikealla puolen Kalevi Friman. Kalevin oikealla puolen Kalle Friman ja hänen takanaan Leena Äkäslompolo. Seuraavana edessä Tatu Friman takanaan Liisa Kangosjärvi (myöh. Kyrö). Sitten Maila Friman (myöh. Alatalo), Kerttu Kaulanen ja Esko Kaulanen.

Vasemmalta Kauko Komulainen, Osvald Ristimella ja Hannu Kaulanen (1950-luku)

Kylän nuorisoa on kerääntynyt 1950-luvun lopulla Ylläksen rinteelle vastaanottamaan juhannusta. Pojat vasemmalta Urho Kangosjärvi, Eero Äkäslompolo?,  Tatu Friman ja Kauko Kyrö. Takana vasemmalla Rauha Kangosjärvi (myöh. Aho) ja ?.

Vasemmalla Lehon torpan Milja Kaulanen (myöh. Tolonen) ja Kentän Stiina Ulrika Äkäslompolo (myöh. Välimaa) poseeraavat 1940-luvun alussa.

 

Ennen kylissä oli tapana viettää äitienpäivää yhteisjuhlassa koululla. Opettajat olivat valmistelleet lasten kanssa äideille ohjelmaa. Tässä juhlaväkeä koulun portailla kevään lämpimässä auringossa v. 1962.

 

Paavo Komulainen, Ritva Friman, Lauri Kaulanen ja Liisa Kyrö. Lauri halasi aina Liisaa tämän tavatessa. Kerran Liisa oli menossa Jakolan kohdalla kylälle koiran kanssa, kun Lauri tuli vastaan ja alkoi halata Liisaa. Liisan koiraa tämä ei miellyttänyt ja se haukkui ja murisi Laurille..

Toinen oikealta on Reino Helismaa kitaransa kanssa v. 1952. Jouni Kaulasen tupaan ovat Helismaata kuuntelemaan kokoontuneet vasemmalta Emmi Kaulanen (m. Friman), Lauri Kaulanen, Jouni Kaulanen ja hänen vaimonsa Terttu (o.s. Ristimella), Liisa Metsola (myöh. Pulliainen), Helismaa ja Heimo Äkäslompolo. Keinutuolissa istuu Lempi Helismaa.

Kuvaaja on ryhmitellyt Äkäslompolon nuorisoa haluamaansa kuvioon. Vasemmalta Anneli Palomaa (m. Erkheikki), Anja Viuhkola (m. Koivumaa), Tauno Kangosjärvi, Samuli Palomaa, Sauli Kaulanen, Pentti Äkäslompolo ja edessä Markku Kurkkio (1957?)

Pyhävaatteet on kaikilla päällä ja ollaan kokoonnuttu näin isolla joukolla. Ilmeisesti kyseessä on Tornionlaakson Osuusliikkeen jokin matka tai juhla. Ylärivin 3. oikealta on Toivo Kaulanen ja oikealla keskellä valkopäinen mies Svante Friman. Toivo ja Svante olivat johtokunnan jäseniä.

Kyläläisten kävelyretki Kuopalle ja takaisin 1964/65. Vas. etualalla Svante Friman ja vaaleat henkselit. Väki seisoo Usko Frimanin pihalla ja portailla.

Veljekset Heikki ja Erkki sekä serkku Ahti Kaulanen pyöräilemässä. Autoja ei kylätiellä liikkunut, joten koko tie oli kevyen liikenten väylää.

Pääsiäisnoidat ja serkukset Maarit, Heli ja Tarja Kaulanen. Turisteilta heltisi aina pienten ämmien pannuun jotain hyvää tai rahaa. Paljon on ajalle tyypillisiä vaatteita ihmisillä.