-

Riihen talon lapsia

Friman ja Alatalo

Maila Friman ja Vilho Alatalo yhdessä ensimmäisessä kuvassaan v. 1955. Maila oli kokin apulaisena savotalla ja Vilho siellä metsätöissä. Vaikka seurustelu oli savotalla ankarasti kielletty, niin silmäpeliä voi pelata sen verran, että savotan jälkeen mentiin yhteen ja naimisiin v. 1958. Vilholla on jalassaan tyylikkäät riukuvarret, joista katsottiin olevan apua myös tyttöjen hurmaamisessa.

Maila on kirjoittanut pienen historiajutun. Tässä linkki.

Lindan tytär Anja Friman Ruotsista lähettämässään kuvassa. Anja lähetettiin sotalapsena Ruotsiin ja hän halusi jäädä sinne.

Linda Friman sai Armaan neljän lapsen lisäksi myöhemmin Orvokin, Reijon ja Annen. Vasemmalla Reijo ja oikealla Orvokki 1950-luvun puolivälissä.

Tästä Riihen talon pihalta v. 1971 otetusta kuvasta alkoi Mailan putiikin tarina. Maila Alatalo myy keskellä Lapin lakki päässään. Mitään myymälärakennusta ei vielä ollut, vaan avoin toripöytä. Väliajalla tavaroita säilytettiin takana näkyvässä Karhu Uunon pahvikämpässä. Oikealla näkyy Riihen saunan nurkkaa.

Vuonna 1981 liike oli saanut jo pysyviä rakenteita.

Mailan ja hänen sisarensa Martan 50-vuotisia liittoja juhlittiin lehti-ilmoituksella.

Mailan putiikki 22.3.2008 talviasussa. Kellostapulin huippuun paistaa vielä aurinko klo 19 aikaan, mutta pihaan ja kylään on jo laskeutumassa hämärä.

Riihen sisaruksia juhannusjuhlilla 2010. Vasemmalla Anne Ristimella vierellään Orvokki Tapojärvi.

Jarmo Alatalo on Maila Alatalon poika. Riihen talon Linda ja Armas Friman ovat Jarmon isovanhempia. Tässä Jarmo vaimonsa Hilkan kanssa kyläjuhlissa 27.8.2010.

Edellisen kuvan Hilkka ja Jarmo Alatalo pyörittävät omistamataan Ylläksen Ykkös Caravania (kuva 5.5.2011).

Jaana ja Jari Alatalo toukokuussa 2011 Mailan putiikissa. Sesongin jälkeen voi hetken hengähtää ja miettiä tulevaa toimintaa. Alatalon pariskunta omistaa Mailan putiikin yhdessä Jarin siskon Pirjon kanssa. Jarmo, Jari ja Pirjo ovat Maila Alatalon lapsia ja töissä sukunsa maalla.

 

Linda Viuhkolan tytär Orvokki, myöhemmin Tapojärvi

Orvokki on varmasti vanhan kylän ainut lapsi, josta on otettu kuva heti syntymän jälkeen. Kahden tunnin ikäsen Orvokin kuvasi Gunnar Stenfors, joka sopevasti osui paikalle kameran kanssa.

Pikku-neiti Orvokki ihmettelee kuvaajan laitteita.

Orvokki johdattelee pikkuveljeään Reijoa lukemisen saloihin. Taitaa nuorella opettajalla olla itselläkin vielä pukstaavit hakusessa.

Kun läksyt on luetu, niin sitten pääsee hiihtämään. Vasemmalta Reijo ja Orvokki. 

Oikealla Orvokki hiihtämässä yhdessä Britta Äkäslompolon kanssa. Orvokki on napannut käteensä äidin tai mummin isot vanttuut.

 

    

Opettaja kirjoitti tähän Riihen Orvokin kuvaan "Reipas koulutyttö Orvokki 13-kesäisenä.". Orvokin äiti Linda kuoli samana kesänä 1959.

Orvokki vihittiin 6.1.1968 Heino Tapojärven kanssa. Päivällä oli niin kauhea pakkanen, että Orvokin nailonit meinasivat jäätyä kiinni sääriin.

Orvokki sai häälahjaksil tämän taulun. Taulun on maalannut Ethel-Swahn-Luutonen. Hieno kuvakulma, josta ei ole valokuvia otettu.

Pian Orvokilla ja Heinolla oli pieni Marjo. Tässä hän istuu oikealla yhdessä Sari Palomaan kanssa poron reessä Riihen pihalla.

Orvokin mies Heino on poromies ja järjesti joskus turisteille porokyytejä.

Orvokki on sosiaalinen ihminen ja osallistuu ahkerasti kylän yhteisiin harrastuksiin. Tässä hän on oikealla "Meksikon pikajunan" esityksessä. "Mitäs herra siinä hääräilee, tehdään niin kuin rosvot määräilee".

Riihen Reijo Viuhkola on kuvassa oikealla naapurin Gardinin veljesten kanssa.

Lindan tytär Anne Ristimella

 

Linda Friman avioitui uudestaan vuonna 1955 Kaarlo Pontus Ristimellan kanssa.

Isä Pontus ja Anne lukuhetkessä.

Annen kaunista hymyä.

Oikealla Anne on huuhtelemassa pyykkejä yhdessä isosisko Orvokin kanssa. Pyykit huuhdottiin jäällä saavissa ja survomisen jälkeen vesi taas vaihdettiin.

"Annelta jouluna 1971 Railalle." Anne Ristimellan kuva ystävättärelleen Raila Gardinille.