-

 

Tervetuloa Äkäslompolon sivustolle!

Sivuston toiminta-ajatus on, että se on Äkäslompolon kylän nykyisten ja entisten asukkaiden, mökkiläisten ja vierailijoiden iloksi ja hyödyksi rakennettu sivusto. Se tarjoaa viihtyisiä katselu- ja lukuhetkiä ja toimii myös hakulähteenä vanhoille asioille. Kokeile yläosan Haku-lokeroa.  Pääpaino on arvokkaissa vanhoissa kuvissa ja tarinoissa. Aikaa myöten uudistetulle sivustolle otetaan uudempaakin aineistoa.

Äkäslompolon kyläyhdistys ja Äkäslompolon sukuseura ovat avustaneet verkkosivujen käyttökustannuksissa, mistä lämpimät kiitokset näille. Taloudellisesta avustuksesta ja yhteistyöstä sivujen uudistamisessa suurkiitokset Mauri Kurulle ja Destination Lapland Oy:lle.

Jos eksyt tällä sivustolla, niin klikkaamalla sympaattista saukkologoa pääset etusivulle.

"Ota yhteyttä" palkin kautta voitte lähettää tietoja ja terveisiä.

Tutkikaa ja viihtykää!

Kalervo Niskakoski

Kalervo Niskakoski, näiden sivujen luoja ja ylläpitäjä.

Kerätessäni tätä aineistoa kaikki kyläläiset ovat suhtautuneet työhöni erittäin positiivisesti. Ihmiset ovat auttaneet kuvien tunnistamisessa ja niihin liittyvissä tiedoissa ja tarinoissa. Markku Kurkkio on auttanut eniten kylän ja sen asukkaiden osalta. Kylän historia ja ihmiset ovat arvokas asia säilyttää tuleville polville. Ihmisiin ja tapahtumiin liittyvät tarinat ovat mielenkiintoisia ja kylän elämää syventäviä asioita talletettavaksi. Elämä ja kuolema ovat osa ihmisen tarinaa.

Äkäslompolo.fi-sivuston tekstit ja kuvatekstit on kirjoittanut Kalervo Niskakoski ellei toisin ole ilmoitettu. Kaikki 2000-luvun kuvat on kuvannut Kalervo Niskakoski paitsi erikseen muiden ottamiksi ilmoitetut. Vanhoja kuvia on saatu kaikista Äkäslompolon taloista, mikä on erittäin hieno asia ja kyläläiset ansaitsevat tästä tunnustuksen ja kiitoksen.  Vain 2-3 albumia on viety ulkomaille ja näitä kuvia ei olla saatu vielä käyttöön. Kuvia on saatu tai olen ostanut myös museoista kuten Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo (Rancken), SKS (Paulaharju), Suomen valokuvataiteen museo ja Kansanrunousarkisto/Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Valokuvaaja U.A. Saarisen poika Seppo yhdessä vaimonsa Arjan kanssa ovat lahjoittaneet sivustolle Saarisen ottamia kuvia.

Vanhoja albumien kuvia olen skannannut pienellä skannerilla tai ottanut valokuvasta valokuvan. Kuvien laadun parannustöihin ei ole ollut mahdollisuutta.

Sivuston ylläpitäjän vastuu aineiston oikeellisuudesta rajoittuu virheiden korjaamiseen. Jos havaitsette puutteellisuuksia tai epäilette virhettä, niin kirjoittakaa tästä etusivun ”Ota yhteyttä”-palkin avulla. Selvät virheet korjataan saatujen ja varmistettujen tietojen perusteella. Sivuston aineiston lainaamiseen tulee kysyä lupa ylläpitäjän kautta.

Täällä vierailleiden ”turisten” kuvia haluamme saada sivustolle lisää. Kylän asukkailla ei ennen ollut kameroita ja ainoastaan matkailijat ottivat täällä kuvia. Erityisen arvokkaita ovat kuvat, joissa näkyy entistä kylää, sen elämää tai tapahtumia taikka jotain mielenkiintoista. Laittakaa lähettämiinne kuviin tarkat nimi- ja osoitetiedot, jotta kuvat voidaan palauttaa. Laittakaa myös sähköpostilähetyksiin mukaan selitystä kuvan tapahtumasta, henkilöistä, paikasta ja kuvausajasta sekä kuvaajasta sikäli kun tämä on tiedossa. Kiitokset jo etukäteen!

Olemme perheen kanssa kulkeneet Äkäslompolossa kevätviikot vuodesta 1985 alkaen. Omassa mökissä on vietetty kaikki lomat sekä kesällä että talvella vuodesta 2003 alkaen. Vuodesta 2009 alkaen asuimme Äkäslompolossa 5,5 vuotta vakinaisesti. Täällä on Suomen hienoimmat ja pisimmät ladut, suurin laskettelutunturi, Ylläs-Pallas-kansallispuisto, vaellusreittejä, mahtavat pyöräilyreitit ja monet muut mielenkiintoiset kohteet.  Kylä on antanut minulle aitoja elämyksiä ja terveyttä kaikkina vuodenaikoina.  Äkäslompolo on niin hieno kylä, että haluan puolestani antaa sille, sen asukkaille ja vierailijoille jotain.

Aineistoa voi lähettää osoitteella:

Sähköposti: etunimi.sukunimi@kotikone.fi .

Laita nimeksi kalervo.niskakoski

Puhelin 0405026404

Kalervo Niskakoski