-

 

Äkäslompolon ja Ylläksen alueen palveluihin voi tutustua täältä:

https://www.yllas.fi/    

Kylän ensimmäinen asukas on muuttanut Äkäslompolon rannalle vuonna 1748. Kylä on kehittynyt 1930-luvulta alkaen merkittäväksi matkailualueeksi ja palvelut ovat sen pääelinkeino. Kylän palvelut ovat riittävät ja vain harvoin tarvitsee käväistä Kolarissa rautakaupassa tai Kittilän kaupoissa.

Kylässä on 2020-luvulla n. 700 asukasta ja sesonkiaikana matkailijoita ja mökkiläisiä on useita tuhansia.

 

Äkäslompolon kylä sijaitsee Lapissa Kolarin kunnan pohjoisosassa Äkäslompolon rannalla ja Yllästunturin kupeessa. Kylän koordinaatit ovat : 67°36′15″N, 024°09′20″E.

Kolarin rautatieasemalle on matkaa 40 km, Ruotsiin 45 km ja Tornioon 224 km. Kittilän lentoasemalle ajaa 50 km matkan n. 40 minuutissa.

Yllästunturi hallitsee maisemaa ja on tunnettu laskettelu- ja hiihtokeskus.

Kylän laidalta alkaa laaja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Kylän ympäristössä ja kansallispuistossa  on Suomen suurin latuverkosto ja mahdollisuus myös lumikenkä- ja patikkaretkiin sekä maastopyöräilyyn.

 

Kylän tarjoamat palvelut ovat keskittyneet entiseen kylän keskustaan. Kylän keskustassa on edelleen runsaasti asuinkäytössä olevia taloja, mikä tekee keskustasta omaleimaisen ja elävän alueen. Uudet vakituiset talot on rakennettu keskustan ulkopuolelle kylän pohjoisosaan Helukan alueelle. Äkäslompolossa on n. 1600 mökkiä ja isoimmat alueet ovat Kaulavaara I ja III, Röhkömukka, Martinsaari ja Kuerin alue.