-

Kariniva

Tämä Ranckenin kuva on Karinivan majalta maaliskuulta 1967. Seurusteluasetelma ja asut ovat tyypillisiä ajalle. Vasemmalla Cissi Rancken ja kolmas vasemmalta on Kåre Lagerbohm eli Torstenin tyttären poika ja hänestä oikealle sisar Tua. Tuan vieressä on Peter Floman, josta tuli Tuan mies ja määräajaksi Kolarin lääkäri 1970-luvulla. Näyttää siltä, että tupakoiva lääkäri ei ole vielä tietoinen tupakan haitoista.

Karinivan majan tulevia rakentajia hiihtoretkellä Lainiotunturin maisemissa v. 1936.

Lepotauko Lainiotunturin kurussa v. 1936.

Karinivan albumiin tehty asetelma Yllästunturin huipulta 1937.

Tässä lehtileikkeessä kerrotaan Karinivan mökin puiden kaatoa ja käsittelyä Valkeajoella. Karinivan mökki rakennettiin Äkäslompoloon Äkäsjoen lähelle. Metsänhoitajan oikea nimi Torsten Rancken (ei Franken). Kuvassa ovat oikeasti työmiehet Tuure Kangosjärvi, takana Eino Nuottila ja Heikki Äkäslompolo.

Tässä yllä lehtileikkeessä oleva kuva. Heikillä on kädessään saha, jolla tukeista tehtiin lankkuja.

Karinivan majaa rakennetaan vuonna 1938.Majan rakentajana toimi Kusti Kangosjärvi, joka ei ole tässä kuvassa. Markku Kurkkion mielestä seinillä näkyy Kustin helpehtimiä koipia. Poron koivet kuivattiin siten, että tuoreeseen koipeen paineltiin kiinni höylän helpeitä, jotka imivät kosteutta ja pitivät koivet levällään, ja kuvan seinillä on minusta koipia kuivumassa.

Kåre Lagerbohm kertoi, että majan rakentamisesta on säilynyt kirjeitä rakennuttaja Lindforsin ja rakentaja Kustin kesken. Mistähän niitä saisi näytteitä tälle sivulle?

Vuoden 1939 ryhmäkuva uudelta Karinivan majalta. Neljäs vasemmalta on Magnus von Rancken. Kuvassa myös Benny Schauman ja kaksi hänen veljeään. Schaumanin veljekset Rabbe ja Birger toimivat Äkäslompolossa järjestetyillä kursseilla laskettelun opettajina. Kuvan keskellä oleva vähätukkainen mies lienee Jarl "Lale" Lindfors, joka oli Karinivan päärakennuttaja.

Torsten Rancken innosti alunperin majan rakentamiseen. Pian ajatuksesta innostui iso joukko etelän ihmisiä. Tässä joukossa oli myös Gunnar Stenfors, joka myöhemmin rakensi Karinivan lähelle oman majan nimelta Stena. Molemmat majat ovat vielä aktiivikäytössä (v. 2013).  Rancken oli alunperin innostanut myös Runa Lindforsin (Jarl Lindforsin puoliso) tuomaan naisia hiihtokurssille Äkäslompoloon. 

Kangasmaastoa pitkin on kesällä päässyt autolla Karinivan majalle (1949). Ilmeisesti pärekatto on poistettu, koska päädyssä on nippu päreitä. Karinivan mökkiä jouduttiin siirtämään, koska alkuperäisen multaperustus antoi perään ja mökki painui notkolle.

Birger ja Cessy Schauman lähdössä Karinivan majalta huhtikuussa 1950.

Karinivan väkeä kesäisellä eväsretkellä. Olisikohan kuva Lalvavuoman tuohikodalta?

Kyläläisiä kokoontunut Karinivan majalle. Vasemmalta Arvid Äkäslompolo, Tuure Kaulanen, Kentän Sandra Äkäslompolo, Nili-Kusti Kangosjärvi, Riihen Amanda Äkäslompolo, Hille Kaulanen ja Otto Äkäslompolo. Oikealla penkillä istuu varjoon jäänyt Gunnar Stenfors naisystävänsä kanssa.

Karinivan lomalaisten matkatavaroita lähdetään viemään Vilho Ristimellan porolla kohti Riihen taloa ja autoa (1955).

Loukkaantunutta turistia kuljetetaan neljän miehen toimesta kohti kylää ja Karinivan mökkiä. Ei vuonna 1951 ollut moottorikelkkoja tai muita pelastusvälineitä. Torsten Rancken on kirjoittanut tähän kuvaan humoristisesti "I tandem fyrspann forslas liket genom skogen ned till bygden". Ei istuva henkilö taida vielä ihan ruumis tai raato olla!

Turisti Kårelle kävi kuten monille muillekin. Lappi ja Äkäslompolo alkoivat kiehtoa mieltä entistä enemmän. Kåre omisti ja pyöritti Äkäslompolossa maankuulua tanssipaikkaa Riemuliiteriä. Viikkojen 8-10 lasten hiihtokilpailut Riemuliiterin mäellä olivat Kåren järjestämiä yhdessä Ylläksen Nousun kanssa. (kuva 10.2.2010).

Vanha Riemuliiteri eli Riemuriihi oli 1950-luvulla toisessa paikassa eli sillan alapuolella lähellä jokea. Se oli vain 5x7 metrin hirsitupa ja nurkassa piisi lämmitystä varten. Päällysvaatteet päällä siellä tanssittiin. Uusikin Riemu purettiin kesällä 2021 monien suriessa sen kohtaloa.