-

Nilipirtti

Helsinkiläiset koulukaverit ja ystävykset Harri Lehtonen ja Eino Westerback kävivät vuonna 1938 ensimmäisellä Lapin-matkallaan Pallaksen uudessa hotellissa. Paikan meininki muistutti miehistä liikaa Helsingin Kämp-hotellia. Lapin luonto kuitenkin lumosi, joten Harri ja Eino päättivät hankkia yhteisen lomapaikan pohjoisesta. Valinta osui Äkäslompolon Nilivaaraan, jonne tultiin Ylläsjärven puolelta yli tunturin vuonna 1939. Harri teki pirtin piirustukset ja Kusti Kangosjärvi rakensi sen. Vuodesta 1941 alkaen on Nilipirtin elämää Kangosjärvien naapurissa kirjattu ylös. Kuvassa Harri eli Mathias Bernhard Lehtonen Varkaankurun maisemissa.

Nilipirtin juhlallinen perustamiskirja sodan ajan tunnelmissa.

Nilipirtillä on pidetty ahkerasti päiväkirjaa. Harri ja Eino kävivät paljon myös kesäisin Äkäslompolossa ja kirjasivat ylös saadut kalat ja metsästetyt linnut. Päiväkirjasta on tehty suvulle muistokirja.

Vasemmalla Nili-Harri eli Bernhard Mathias Lehtonen ja oikealla hänen poikansa Yrjö M. Lehtonen.

Sota-aikana Lehtoset eivät käyneet Nilipirtissä. Kustaa Kangosjärvi hoiti mökkiä ja käytti siellä myös vieraitaan. Siskokset Milja ja Anja Kaulanen ovat saaneet oikeata kahvia, jota Kustaa on varmaan saanut tuotua Ruotsista.

Kustaa majoitti Nilipirttiin myös evakkoja, jotka tunnollisesti kirjasivat ylös asumisensa.

Sodan jälkeen Lehtoset pääsivät taas Nilipirtille. Tämä 2,5 tunnin nousu Ylläkselle on kirjattu hyvänä päivänä 15.4.1946.

Harri Lehtonen on yhteen piirrokseen taitavasti taltioinut matkan Helsingistä Nilipirtille. Meno Äkäsjoella näyttää kuin Afrikan safarilta palkattuine sauvojineen. Taimen on välttänyt uistimen ja näyttää kalastajalle pitkää pyrstöä.

Joku seurueen naisista on tehnyt tämän hauskan piirroksen kesämatkasta Nilipirtille. Matkustusreitit ja -ajat ovat arvokasta historiallista tietoa.

Nilipirtin rakentajan Kusti Kangosjärven hautajaiset elokuussa 1950.

Nilipirtin naapurissa asuneet Nilivaaralaiset huolehtivat pirtistä silloin, kun omistajat eivät olleet paikalla. Nilivaaran kuuro Helli Kangosjärvi toimi Nilipirtin kokkina. Kuvaan on kirjoitettu teksti " Helli Kangosjärvi, iloinen kokki."

Eelis Kangosjärvi toimi isänsä Kustin jälkeen Nilipirtin hoitajana yhdessä vaimonsa Veeran kanssa. Tässä Kangosjärvet vuonna 1952 syntyneiden kaksospoikiensa kanssa.

Harri Lehtonen oli taiteellinen henkilö, joka runoili, piirsi, kuvasi ja teki elokuvia. Tilanteeseen sopiva laulu saattoi syntyä vaikka rekimatkalla.

O sole Ylläs!

Nilipirtin Harri on piirtänyt kuvan itsestään, naapurin Kusti Kangosjärvestä ja kaveristaan Nili-Einosta.

Nili-Harrilla oli filmikamera, jolla hän talletti lasten kesänviettoa ja muuta mökkielämää Espoossa. Lyhytelokuvia hän teki matkoiltaan Hawaijille ja Bermudaan. Nilipirtillä hän valmisti lyhytelokuvan Päivä Ylläksellä. Elokuvaa varten teetettiin oikein kunnon punakirjaimet Ylläksen rinteelle.

Nilipirtin omistajista Nili-Eino kuoli ensin ja pirtti jäi sopimuksen mukaisesti Harrille. Bernhard Mathias Lehtosen kuoltua 1980, Nilipirtti siirtyi hänen lapsilleen.

Harrin elinaikana etelän ihmisetkin saivat omistaa poroja. Harri hankki oman poromerkin ja osti itselleen poroja. Einari Kangosjärvi paimensi niitä ja piti Harrin puolia erotuksissa, jossa uudet vasat merkittiin emänsä merkkiin.

Yrjö M. Lehtonen

Nilipirtissä on alkuperäisiä kalusteita kuten tämä sivusta vedettävä sänky. Sisätilat ovat muutenkin hyvin alkuperäiset. Pirttiin on tehty 1990-luvun alussa saunasiipi.

Tämä takka on uusittu 1960 luvun lopulla. Kivet siihen on saatu puretusta Kurkkion Takalehdon talosta. Alunperin kivet on haettu Lalvavuomalta Ylläsjärven puolelta. Vuosikymmenien ajan takka on antanut lämpöä pirtin asukkaille.

Palomiehet ovat lähteneet vauhdilla sammuttamaan Nilipirtin tulipaloa, mutta auto suistui ojaan ja saatiin ylös vasta tunnin päästä. Arvaa harmittiko?

Nilipirtti kesällä 2012 . Matti Kangosjärvi jatkaa Nilipirtin hoitoa jo kolmannessa polvessa.