Kuollut lohi

-

Tämä osio täydennetään myöhemmin. Aineistoa on hurjan paljon, josta valita.

Ajatus voisi olla, että annetaan Hannukaisen malmion olla maassa muutama vuosikymmen kunnes on kehitetty turvallinen tapa hyödyntää sitä. Täysin sisäinen vesikierto, ei mitään myrkkyjä tai päästöjä vesistöön, ei ympäristön tuhoa eikä ylenmääräistä riesaa ihmisille ja elinkeinoille.

Avaa tästä Leif Ramm-Schmidtin Kaivoskatsaus 31.3.2021

Lisää:Lyhyt katsaus Hannukaisen kaivoshankkeen tilanteesta, Leif Ramm-Schmidt 28.12.2020

Ei nykyisillä tiedoilla mitään kaivosta voida avata.

Mika Suutari-Jääskön kirjoitus Kittilän kaivoksesta:

Me olemme nyt antaneet Kittilän kultakaivoksen kanadalaiselle omistajalle kultaa yhteensä 62200kg. Se tarkoittaa 3000 kultaharkkoa. Rahassa noin 4 miljardia euroa. Ja annamme lisää. Jos tarvitsemme itse, niin lainaamme.

Korvaukseksi olemme saaneet 1/1000 osan. Aivan, yhden tuhannesosan. Tunnetko muita yrittäjiä, joiden kate olisi yksi promille, hiukan alle?

Sellainen vientiyritys me olemme. Harjoitamme rahanvientiä. Ja vienti tuntuu vetävän.

Kultakaivoksen johtaja ei kiittele. Hän vain harmittelee, kun yritys tekee tappiota.

Tukalassa tilanteessa rahaa asianmukaisiin puhdistusjärjestelmiin kaivosyhtiöltä ei liikene, suljetusta kierrosta puhumattakaan. Jätteet on saatava purkaa purkuputkella kohti erillislailla rauhoitettua koko pääuomaltaan naturaan kuuluvaa Ounasjokea. Näin voi tapahtua, sillä muuta emme vaadi. Viennin on vedettävä.

Putkeen purettavaa kaivoksella todellakin on:

Nikkeli, Arseeni, Antimoni, Kadmium, Elohopea, Sulfaatti, Syanidi.

Yksin Syanidia kaivos käyttää 419 tonnia vuodessa (419 000 kg/v). Suurimmalle osalle kalalajeista alin tappava pitoisuus on 0,03–0,5 mg/l (eli 3 gramman sadastuhannesosaa). On siis kysymys erittäin kriittisestä aineesta.

Muutakin on:

Vaahdote MIPC, 55 000 kg/v

Ksantaatti, 343 000 kg/v

Kuparisulfaatti, 2150 000 kg/v

Flokkulantit, 126 000 kg/v

Typpihappo, 117 000 kg/v

Lipeä, 300 000 kg/v

Natriummetabisulfiitti, 1183 000kg/v

Vetyperoksidi, 745 000 kg/v

Magnafloc, 126 000 kg/v

Työnjako on siis sellainen, että omistaja vastaa kullasta, me ja meidän luonto lopuista. Ja kun kulta loppuu, niin jäljelle jää vain poltettua maata.

Uusi kaivoslaki pitää saada nopeasti pois tauolta ja takaisin valmisteluun!!

Valmistelusta vastaava ministeri on Mika Lintilä (kesk). Laita viestiä hänelle: mika.lintila@eduskunta.fi

#kaivoslakiNyt

#saimaailmankaivoksia

#eikaivoksiakäsivarteen

Tässä on kaivostoiminta pähkinänkuoressa: Mine=kaivos, Mine=minun rahat, Yours=sinun on paskat ja seuraukset (Pro Heinävesi).

 

Monet muistavat vielä ajan, kun Kittilän kultarekat pyyhälsivät kylän läpi. Ei ollut valkeita hankia, vaan tienvarret ja pihat olivat peittyneet ruskeaan pölyyn. (Tämä ja seuraava kuva Pohjolan Sanomain arkisto)

 

Ihmiset yrittivät elää liikenteen seassa, mutta vaikeaa ja vaarallista se oli. Malmikuljetuksia vastustettiin mielenosoituksella 14.2.1989. Miten käy jatkossa?